Fläderdricka

Under flera år hade jag ett extrajobb som personlig assistent. Familjen där jag arbetade har ett sommarhus på Hönö och varje sommar följde jag med dem ut till ön och arbetade där. Jag bodde i en liten friggebod (med ytterst lite, men ändock, havsutsikt!) och när jag inte arbetade promenerade jag, fotograferade, shoppade i de små mysiga butikerna eller fikade... Mamman i familjen serverade fantastiskt god fläderdricka och ända sedan den tiden har jag önskat mig ett fläderträd. I år fick jag köpt mig ett, men jag vet inte om det är så mycket att kalla träd ännu. Hur som helst så kunde jag ju inte lämna de små klasarna därhän, även om de inte var många, så jag satte en omgång fläderdricka. Det blev klurigt att räkna ut hur stora/små mängder man skulle ha av ingredienserna, eftersom receptet var på 40 klasar, och jag hade knappt en fjärdedel... Resultatet får vi se om några dagar, men nedan följer receptet i alla fall.
 
 
 
Fläderblomsdricka
 
40 st fläderblomsklasar
4 kg socker
4 st citroner
100 g citronsyra
3 liter vatten
 
Skölj blommorna hastigt och lägg dem i ett stort kärl med socker, skivade citroner och citronsyra.
Koka upp vattnet och häll över blomblandningen.
Täck kärlet med lock eller duk och låt stå i rumstemperatur i två dygn.
Låt kärlet flytta in i kylen i ytterligare 3-4 dygn.
Sila vätskan genom duk.
Häll upp på rengjorda flaskor och förvara kallt.
 
Recept hämtat ur Rutiga kokboken från ICA förlag.
 
Tips: Min granne tipsade om att man kan göra syrendricka på precis samma sätt. Tror att syrenerna här är överblommade för i år, men kan ju vara värt att komma i håg till kommande år...

Tomtegröt på sommaren = risgrynspudding

Om man som jag, har barn som älskar tomtegröt, men känner visst motstånd att servera detta under sommarhalvåret kommer här ett tips. Ett av mina barn hyser viss skepsis inför många maträtter och den tänkbara menyn är tämligen smal. Jag har dock hittat några varianter som funkar både för oss och många andra barnfamiljer. För många av oss är vardagen ganska fulltecknad och tid är inte det vi har mest av. Då är det skönt att ha färdiga rätter i kylen, helst sådant som både kan ätas till frukost, lunch, middag och mellanmål om det kniper. I vår kyl finner man inte sällan ett lass med pannkakor eller risgrynsgröt. Dock har jag lite svårt för känslan av risgrynsgröt under sommaren och då är risgrynspudding en pefekt variant. Min farmor gjorde ofta en sådan pudding och serverade oss till lunch, även min mamma serverade den då och då. Både jag och barnen äter den helst med någon god sylt.
 
Risgrynspudding på mitt vis
 
1½-2 l risgrynsgröt
2-3 ägg (beroende på äggens storlek och hur fast man vill ha puddingen)
1 tsk kardemumma
1½ dl russin
kanel
(givetvis kan man ta bort eller byta ut både kardemumma, russin och kanel mot något man gillar bättre)
 
Rör ner kardemumman i gröten och rör sedan i äggen.
Blande ner russinen.
Häll gröten i en smörad gratängform.
Pudra kanel över.
Grädda i ca 30 min på 200 grader.
 
När vi åt denna idag så pratade vi om vad maten innehåller. Jag valde den hemgjorda blåbärssylten medan barnen med glädje valde hallonsylt från affären (kan det bero på att de sällan får sån sylt..?) Vi kunde snabbt konstatera vad blåbärssylten innehöll och sedan läste jag innehållsförteckningen på hallonsylten. Efter en stund sa sexåringen: "Jag har blivit så smal det sista, så jag tror att jag tar den med förtjockningsmedel."

Frystömning resulterade i blåbärssylt

Insåg att säsongen för årets bär redan är här och passade därför på att kolla statusen i frysen idag. Det brukar ligga kvar lite av varje från föregående säsong och då känns det bra att göra över med det innan man ger sig på nya flaskor och burkar med härliga innehåll. Efter en snabb titt i frysen fick förra årets blåbär komma ut i värmen och förvandlas till sylt. Med hjälp av syltsocker så är det så fantastiskt enkelt att göra sin egen sylt och har man dessutom tillgång till bär så finns nästan inga ursäkter för att köpa sylt i matvaruhandeln...
     
 
Bärsylt gjord på syltsocker
 
1 kg bär
1 kg syltsocker
(3 dl vatten tillsättes om det gäller blåbär, annars blir sylten alldeles för fast i konsistensen)
 
Blanda ovanstående i en kastrull och låt koka ca 10 min. Klart!
Förvara i täta burkar i kyl alt frys om du vill spara länge.
 
Kan det bli enklare? :-)
God afton /M
 
 
 
 
 

Kardemummarutor med rabarber samt rabarbersaft med kanel och nejlika

Efter en något regnig semester på Legoland, Danmark, har vi nu återvänt hem. Borta bra men hemma bäst... Dessvärre ekade det ganska tomt i kylen vid hemkomst, så matinköp fick hamna högt på prioriteringslistan. Därefter passade vi på att plocka ytterligare rabarber hos mina svärföräldrar. Blir mycket rabarberrecept för tillfället, men mina bestyr i köket följer ofta säsongens eller årstidens tillgångar. Idag blev det mer rabarbersaft, denna gång tillsatte jag lite kanelstänger och lite nejlikor, samt en halv vaniljstång, men det gjorde varken till eller från... Receptet är i princip det jag publicerat förut. Desstom blev det kardemummarutor, i dem kan man ha vilka bär som helst, men nu blev det givetvis rabarber. Håll till godo!
 
 
Kardemummarutor med rabarber (1 långpanna)
200 g smält, avsvalnat smör
4 ägg
6 dl socker
6 dl vetemjöl
1½ tsk vaniljsocker
2 tsk kardemumma (kan ökas alt minskas efter smak)
300 g rabarber
50 g flagad mandel
 
Blanda smöret med ägg, socker, mjöl, vaniljsocker och kardemumma till en slät smet.
Klä en långpanna med bakplåtspapper och bred ut smeten där i.
Skär raberbern i mindre bitar och strö dem över smeten.
Strö över flagad mandel.
Grädda mitt i ugnen, ca 30 min på 175 grader.
Kakan går bra att skära när den kallnat något, jag skär små rutor och får ut ca 35 bitar.
 
 
Rabarbersaft med nejlikor och kanel
 
3 kg rabarber, skuren i bitar
1 liter vatten
10 nejlikor
2 kanelstänger
6 dl socker/l avrunnen saft
1 krm natriumbensoat/l avrunnen saft
 
Låt rababer, vatten, nejlikor och kanelstänger koka ca 15 min, till rabarbern är mosig.
Häll på silduk och låt rinna av ca 30 min.
Mät saften och häll tillbaka i kastrullen.
Tillsätt 6 dl socker per avrunnen liter saft.
Låt koka upp.
Ta upp lite av saften i en kopp och rör ut 1 krm natriumbensoat per liter avrunnen saft i den.
Häll tillbaka blandningen och rör om.
Tappa upp saften på rengjorda flaskor och förvara i kyl eller frys.
 
 
 
 
   
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kladdkaka med chokladtryffel, vispad grädde och jordgubbskross

Kakan ska serveras i morgon och därför medföljer ingen bild idag...
Vanlig kladdkaka har ju de flesta recept på och med en god chokladtryffel ovanpå blir den lite extra lyxig. Servera gärna med vispad grädde/vaniljglass och krossade jordgubbar. Jag försöker köpa jordgubbar billigt i slutet av säsongen och fryser in - perfekt att ha till kräm, sylt eller jordgubbskross. Eller inte varför göra några flaskor jordgubbssaft mitt i vintern...?
 
Chokladtryffel (som täcke på kladdkaka)

1,5 dl vispgrädde
200 g blockchoklad
 
Värm grädden i en kastrull och låt chokladen smälta i grädden.
Häll chokladtryffeln över den kalla kladdkakan och ställ kallt.
Dekorera gärna med frukt och bär.
 
Jordgubbskross
Mixa jordgubbar (färska alt upptinade) med florsocker efter tycke och smak.
 
Smaklig måltid! 
 
PS. Chokladtryffeln går utmärkt att rulla till bollar och rulla i ex kakao och servera till jul, kanske smaksatt med apelsinessäns, nejlikor, kanel eller kardemumma...
 
 
 
 

Småkakor i present!

Jag bakar en hel del och lagar ganska mycket mat, men det finns en sak som jag misslyckats med alltför många gånger med i köket. Småkakor. Just precis, nåt så enkelt som småkakor vill inte bli just små, spröda och goda när jag bakar dem. Gång på gång har jag försökt och nu tror jag att jag har kommit på felet är: bristande tålamod. Jag har en tendens att vara på gränsen till övereffektiv emellanåt och att knåda ihop en mördeg tar i mitt tycke alldeles för mycket tid och energi. Därav alla misslyckade småkakor... Detta tog min kära vän Matilda tillvara på och idag kom hon med två vackra glasburkar fylld med just små, spröda och goda kakor. Mycket tacksam blev jag och kanske, men bara kanske, vågar jag ge mig på att baka småkakor så småningom igen...
Med hopp om en trevlig kväll! /M

Enkel barndomsmiddag med färsk vitkål

Som liten minns jag att jag fick kålpudding till middag ibland. Jag tyckte att det var jättegott och förstod inte alls när andra uttryckte sin avsmak för denna rätt. När jag började skolan förstod jag. Kålpudding kan serveras på en mängd olika sätt, idag delar jag med mig av en mycket enkel, men god variant. Allra bäst blir den såklart om man tillagar den när den svenska vitkålen är som godast. Buljongen som hälls över kålen och köttfärsen förhindrar att puddingen blir torr och samtidigt får man en god skysås. Jag är usel på att beräkna mängd, så det jag anger nedan får ni ta med en nypa salt, men det är i alla fall ett försök...
 
Kålpudding ca 6 pers.
 

600 g köttfärs
1/2 huvud färsk vitkål
6-8 dl grönsaks alt köttbuljong
salt, peppar
 
Smöra en ugnsfast form.
Tryck ut ett lager köttfärs i botten och krydda med salt och peppar.
Hacka vitkålen i småbitar och strö över ett lager vitkål på köttfärsen.
Varva köttfärs och vitkål tills det tar slut.
Häll över buljongen och ställ in i ugnen på 225 grader ca 30-40 min.
Servera med kokt potatis och lingonsylt.

Maränger med marschmallowfluff och riven choklad

 
 
 
Sedan jag började baka tårtor med smörkräm och diverse fyllningar får jag en mängd äggvitor över. Jag fick för mig att jag hört nånstans att man kan frysa äggvitor. Värt ett försök, tänkte jag och slängde in burk efter burk i frysen. Idag fick jag chansen att se hur det hade fungerat. Resultat? Alldeles utmärkt, åtminstone om man ska göra maränger. Idag blev det maränger med marschmallowfluff och riven choklad.
Jag har gjort ganska många olika sorters maränger, olika smaker, storlekar och former. Att göra maränger är väldigt enkelt och brukar resultera i många leenden och glada tillrop när de serveras - gärna ihop med en god glass, bär och kanske lite chokladsås...
 
Grundrecept maränger
 

3 äggvitor
1 1/2 dl socker
3 droppar ättika
ev smakessäns eller övrig ingrediens
 
Vispa först äggvitorna med 1/2 dl av sockret och ättikan. Marängsmeten ska vara så fast att du kan vända bunken upp och ner utan att det droppar.
Vänd sedan i resten av sockret och ev övriga ingredienser.
Klicka ut på bakplåtspappersklädd plåt och grädda mitt i ugnen på 125 grader ca 1 timme.
Gräddningstiden är givetvis beroende på marängernas storlek och om du vill ha maränger som är lite sega inuti eller helt fasta maränger. Prova dig fram! Jag tycker att marängerna är klara när de har fått lite färg, sen stelnar de ytterligare när man har tagit ut dem från ugnen.
 
Smaktips att tillsätta i marängsmeten: hackade nötter, riven choklad, chokladsås, marshmallowfluff, lakritsessäns, apelsinessäns, kolasås, bär, hushållsfärg... Endast fantasin sätter gränser...
Marshmallowfluff finns att köpa i mataffären, bland andra baktillbehör. Jag tycker att det gjorde marängerna ännu segare, vilket jag gillar... Jag tog knappt en halv burk till ovanstående recept.
Smaklig måltid!  /M
 

Tapetsera möbler

I vårt badrum som ni fick se igår, har vi två vita skåp. Vi tyckte båda att det kändes lite trist och bestämde oss ganska snart för att tapetsera en kortsida. Det tog ett tag innan vi hittade rätt tapet, men när jag sprang på den här i tapetaffären kunde jag inte låta bli. Det var bara en liten bit av en tapetrulle, de tog 20 kr/biten, men när jag hade köpt en burk med lack också, så fick jag tapeten på köpet... Jag är ju en amatör inom hantverket tapetsering, så jag blev inte helt nöjd med skarven mellan tapet och porslin (handfatet). Men den som spar han har, och efter lite letande hittade jag en bit smal spets som jag sparat efter nåt pyssel. Med lite lim så var den snart på plats och plötsligt syntes inte min tapetkant längre. Eftersom våra handdukar hänger på den tapetserade ytan utsätts den för en del slitage, så vi valde att lacka den. Mycket nöjd med resultatet.
 
Allt gott! /M

Vårt hus i GP

Har inte spenderat särskilt mycket tid hemma idag, så varken kök eller trädgård har blivit utnyttjat just idag. Dock har jag fått frågan om var man kan hitta artikeln om vårt hus i GP Bostad, så jag skickar med länken: 
 
http://www.gp.se/bostad/inredningarkitektur/1.1448137-nytt-hus-i-gammal-stil
 
Nu har vi ju hunnit en bit till och så småningom tänker jag att jag ska dela med mig av fler bitar ur Villa Sand, idag får ni ett litet smakprov på badrummet på övervåningen, som stod klart i vintras.
 
Två förvaringsskåp fick vi in på badrummet och dessa utnyttjar vi väl. Skåpet till vänster är ett överskåp till en sekretär och utan att vi noterat det anlände det utan överdel/tak. Tanken var att sekretärens tak skulle flyttas upp och läggas på överdelen. Eftersom möbeln var utan tak fick vi göra ett. J lade på en skiva och lade sedan samma klinker som vi har på golvet, ett lyckat projekt. Spegeln har som ni ser inte kommit upp på väggen ännu, men J sågade ut ramen, jag målade den vit, limmade fast spets i olika färger och lämnade in hos glasmästaren som satte i spegelglas.
 
Två små fönster finns i badrummet, det ena är en liten glugg i en takkupa. Detta är det andra, här sitter vi ofta medan barnen badar. Sen måste jag erkänna att jag tycker att det ser ganska trevligt ut med en sittmöbel i ett badrum...
 
Ett litet badkar har jag valt. J är inte så nöjd, han hävdar att det inte är till för normallånga människor... Jag är hur som helst mycket nöjd och både jag och barnen njuter av ett skönt bad då och då.
 
i badrummet finns också en icke färdigställd bastu (en sak i taget...), en dubbeldusch - fantastiskt skönt när man har småbarn och ofta duschar flera samtidigt - samt ett tvättnedkast som leder ner till tvättstugan i källaren.
 
Med hopp om en trevlig söndagskväll! /M

Äntligen surdegsbröd!

En intensiv dag till ända. Planen var att se prinsessbröllopet, men detta glömdes helt bort i allt som hände. I morse hann jag i alla fall blanda ihop degen till ciabatta-brödet jag beskrev i http://villasand.blogg.se/2013/may/vetesurdeg.html
Degen fick sedan stå i kylen under dagen och nu ikväll fick den komma fram och fortsätta jäsa en stund på köksbänken. Jag har inte skurit upp brödet ännu, det mår bra av att "vila" en dag. Brödet kan sedan ligga framme i ett par, tre dagar - man kan bara skära bort den yttersta brödskivan som lätt blir torr, så är brödet saftigt inuti.
 
Smaklig måltid! /M 

Lyxig rabarberdricka och underbar marängdessert

Ja, som rubriken beskriver så har en del tid tillbringats i köket idag. I morse cyklade jag och barnen för att plocka av lite mer rabarber hos J.s mamma och pappa. En del frös vi in och en del gjorde vi denna underbart goda dryck av. Jag föredrar egentligen att göra saft, eftersom det blir ganska mycket dryck i slutändan. Den här rabarberdrickan ska inte spädas ut (möjligen med lite vatten om man tycker att den är för stark) men jag kunde ändå inte låta bli att testa den. Egentligen skulle det vara citronsaft i också, men jag hade ingen citron hemma och dessutom är rabarber ganska sura i sig själva... Receptet är hämtat från Rutiga kokboken, ICA förlag.
 
Lyxig rabarberdricka
 
1 kg rabarber, skuren i mindre bitar
2 l vatten
½ vaniljstång, snittad
4 kryddnejlikor
1 kanelstång
 
Låt ovanstående koka ihop under ca 15 minuter och häll sedan i silduk och låt självrinna ca 30 min.
Tillsätt sedan 2 dl socker (mer om du vill ha en sötare dryck).
Jag lät sedan drycken koka upp igen, med sockret, detta angavs dock inte i grundreceptet.
Häll på väl rengjorda flaskor och kyl. Njut!
 
 
Nedan: En efterrätt som en god vän bjöd oss på för ett tag sen. idag blev vi sugna men hade inget recept. Med lite gissningar och chansningar fick vi till en som faktiskt nästan var identisk med den vi en gång blev serverade. En superenkel och mycket god dessert!
 
Underbar marängdessert
 
6 äggvitor
3 dl socker
5 droppar ättika
3 dl vispgrädde
1 msk vaniljsocker
bär
 
Vispa äggvitor med 2 dl av sockret och ättikan. Äggblandningen ska vara så fast att man kan vända bunken upp och ner utan att blandningen rinner ur.
Rör ner den sista dl socker.
Smöra en form (jag tog en stor gratängform) och häll smeten där i.
Grädda på 150 grader, ca 30 min. Då har marängen rest sig och fått lite färg. 
Ta ut marängen ur ugnen och låt svalna till nästan kall eller helt kall.
Vispa grädden med vaniljsockret och bred det över marängen.
Täck med bär och njut!

Fyra generationer

Idag tog vi en dagsutflykt till västkusten. Mina föräldrar har sin husvagn stående nere i Halland under sommaren och vi brukar besöka dem några gånger varje år. Idag kom även min farfar ner och tillbringade dagen med oss. Hans närvaro påminde mig om de vi förlorat, både nyligen eller längre tillbaka i tiden. Därav bilden nedan. 
Bildens kvalitet är tyvärr usel, men tanken var att visa er vår trappuppgång mellan entrevåning och övervåning. Där har vi valt att sätta tre långa tavellister och sedan låtit familj och släkt få pryda väggen. Dels blir det personligt att inreda med foton och dels blir det en form av släktträd med foton från tidiga 1900-talet och fram till idag.

Misslyckade kakor leder till tröstätning

Ja, idag var tanken att jag skulle dela med mig av goda havrekakor med choklad. Dessvärre såg kakorna ut som en smärre katastrof och hälften såg inte dagens ljus många minuter innan de landade i komposthinken. Märkligt hur fel det kan bli ibland. Och inte vet jag vad som gick fel heller. Hur som helst skickar jag med en bild på min nya assistent, som jag fick i present och som jag är mycket glad för. Känner att vi kommer att bli ett bra team framöver. Den kan allt som jag inte kan, typ göra pasta och tillverka egen korv. Vem vet, jag kanske testar så småningom...
I morgon bär det av till havet, så det lär inte bli bakning i nån större mängd, men kanske är det dags att använda surdegen som jag startade upp förra veckan... Härmed återgår jag till fortsatt tröstätning över mina misslyckade havrekakor. 
 
 

En variant på ostkaka

Jag har så länge jag minns tyckt om ostkaka. Som liten fick jag den serverad varm med sylt till kvällsmat eller mellanmål. Under alla mina timmar i köket har jag vid två tillfällen gett mig på att försöka tillaga denna härliga rätt från grunden, med ostlöpe, massor av mjölk m.m. Resultat? Båda gångerna slutade i att undertecknad gav upp och kände stor besvikelse över att inte kunna äta den goda ostkaka jag sett fram emot.
 
För ett tag sen fick jag dock ett tips av en fin vän, hon hade ett recept på ostkaka gjord på keso. Det var ju inte riktigt som "riktig" ostkaka, men jag tänkte ändå ge den en chans. Jag har gjort några små justeringar i receptet och mandeln kan man ju givetvis bara ta bort om man föredrar det. Vill man ha en sötare ostkaka funkar det fint att öka mängden socker...
 
Jag föredrar som sagt att äta den med en god sylt, allra helst hemmagjord. Har man tillgång till bär så är sylt fantastiskt enkelt att göra. Syltsocker finns att köpa i mataffären och på baksidan finns instruktioner. Vill minnas att det är lika mycket bär som socker, låt koka 5-10 min. Klart. Typ. (När man kokar blåbärssylt är ett tips att tillsätta lite vatten för att få lagom konsistens på sylten).
 

Ostkaka med keso

3 ägg
1/2 dl socker
2 dl grädde
500 g keso
1/2 dl mjöl
50 g hackad mandel
 
Vispa ägg och socker.
Tillsätt övriga ingredienser.
Häll smeten i en smord form och grädda långt ner i ugnen ca 40 min på 175 grader.
 

Dags att fylla på fikaförrådet - kanelbullar

Eftermiddagens projekt blev att prova nya assistenten som jag fick i kombinerad 30-årspresent och Morsdagspresent. Spännande! Det ekar tomt i fryslådan för fikabröd så kanelbullar kändes som en bra grund inför sommarens alla fikastunder :-) I vår familj gillar vi mycket fyllning i bullarna, så därför innehåller det här receptet en större mängd fyllning än andra. Ett annat tips är att inte fuska med jäsningen. I många recept står det att degen ska jäsa i bunken i ca 30 min, men min erfarenhet är att detta sällan räcker. Låt degen jäsa till dubbel storlek, eller åtminstone nästan. Ha inte bråttom när du bakar, resultatet blir därefter... Baka bullar eller bröd gör jag en dag när jag ändå ska vara hemma en bra stund och har möjlighet att låta jäsningen ta sin tid. Passa på att göra något annat när degen jäser; städa, tvätta, pyssla, lek med barnen eller läs en god bok :-)
 
Kanelbullar ca 45 st
50 g jäst
5 dl mjölk
100 g smör
½ tsk salt
1½ dl socker
1½ tsk kardemumma (stöt gärna kärnor med mortel istället för färdigmalen)
ca 14 dl vetemjöl
 
Fyllning
150 g smör
1 dl socker
1 msk kanel
1 msk vaniljsocker
 
Garnering
1 vispat ägg
pärlsocker
 
Ställ fram smöret till fyllningen så att det blir rumsvarmt.
Smält smöret till degen och tillsätt mjölken, låt det bli fingervarmt.
Smula jästen i en bunke/assistent och tillsätt degvätskan så att jästen löser sig.
Tillsätt salt, socker, kardemumma och nästan allt mjöl.
Arbeta degen tills den blir slät och smidig och släpper från kanten.
Strö över lite mjöl och låt jäsa till dubbel storlek, 30-60 min.
 
Dela degen i två delar och baka ut en i taget.
Strö mjöl på bänken för att undvika att degen fastnar.
Kavla ut degen till en rektangel, ca 5 mm tjock.
Blanda ingredienserna till fyllningen, gärna med elvisp.
Bred ut på degen och rulla degen på längden.
Dela i 1,5 cm tjocka skivor och lägg ut bullarna på plåt med bakplåtspapper.
Gör likadant med den andra deghalvan.
Låt jäsa ytterligare 30-40 min.
 
Pensla med ägg och strö över pärlsocker.
Grädda mitt i ugnen på 225 grader, ca 10 min.

Rabarberpaj a la Maria och hemmagjord vaniljsås

Regn, regn, regn... Så såg väderprognosen ut i morse. Och vi som hade lovat barnen en tur till skateparken. Timmarna gick och vi såg inte en droppe regn, så det blev både skatepark och utomhuslek. Under förmiddagen träffade vi några vänner som vi länge tänkt att bjuda hem, så vi det blev en spontan middag, där pizzeria Campino stod för huvudrätten. Jodå, vi äter sån mat också... Som dessert plockade jag av några rabarber - det finns inte många - och gjorde en rabarberpaj med hemmagjord vaniljsås. Bjuder på recepten nedan:
 
Marias rabarberpaj (till en rund pajform med diameter 29 cm)
 
3 dl vetemjöl
1½ dl havregryn
2,25 dl socker
225 g smör
 
ca 10 stjälkar rabarber (tvätade och delade i mindre bitar)
socker, kanel, kardemumma
 
Vispa ingredienserna till pajdegen med elvisp tills degen blir smulig.
Häll ut ca 1/3 av degen i smörad pajform.
Strö över rabarberna och pudra dem med socker, kanel och kardemumma.
Strö över resten av pajdegen och grädda långt ner i ugnen ca 30-40 min på 225 grader.
 
 
Vaniljsås a la Sand (ca 8 port)
 
2 ägg
½ dl socker
1 dl mjölk
3 dl vispgrädde
1 urskrapad vaniljstång (både frön och stång)
1 msk potatismjöl
ev vaniljsocker efter smak
 
Häll mjölken i en kastrull och vispa i potatismjölet för att undvika klumpar.
Tillsätt resterande ingredienser och vispa ihop dem.
Värm såsen tills den tjocknar - får EJ koka!
Om det ändå blivit klumpar, sila såsen.
Kyl och avnjut till valfri bärpaj!
 
 
 

Middag utomhus och surdeg på gång

Fantastiskt väder ännu en dag! Vi blev ganska många till middag idag och då är ju grillat ett perfekt alternativ! Kycklingspett fick stå för proteinerna och till det serverades örtslungad delikatesspotatis, grönsallad med tomat och fetaost samt en varm tomat- och äppleröra. Till dessert intog vi en vit chokladpannacotta med hallon och björnbär.
Glömde givetvis bilder på maten, men nedan följer recept på tomat- och äppleröran, som är fantastiskt god till grillat, samt på den vita chokladpannacottan.
 
Varm tomat- och äppleröra ca 6 port
1 liten lök skalas och hackas
2 färska tomater delas i små bitar
500 g krossade tomater
1 tsk curry
1½ grönsaksbuljong-tärning (går givetvis att ersätta med ex fond)
en nypa cayennepeppar
en nypa socker
1 skalat, hackat äpple (jag använde golden delicious)
salt, svartpeppar
 
Fräs löken i olivolja i en kastrull. Tillsätt curryn.
Tillsätt tomater, krossade tomater, buljongtärning samt cayennepeppar och socker.
Låt puttra ca 20 min tills vätskan reducerats en hel del och den inte är så "vattnig" längre.
Tillsätt äpplet och låt puttra ytterligare ca 5 min.
Smaka av och njut!
 
Vit chokladpannacotta 4 små port.
1 gelatinblad
½ vaniljstång
100 g vit choklad
2 dl vispgrädde
2 msk mjölk
 
Lägg gelatinet i kallt vatten, ca 10 min.
Snitta vaniljstången och skrapa ur den.
Hacka chokladen.
Koka upp grädde, mjölk och vaniljstång. Ta kastrullen från plattan och fiska upp vaniljstången.
Lägg i gelatin och choklad, låt smälta under omrörning.
Häll upp i portionsglas och låt stå i kylen minst 4 timmar.
 
Servera gärna med limemarinerade bär:
4 dl bär
2-2½ tsk socker
1 lime
 
Pannacotta är ju en perfekt dessert eftersom man kan förbereda den redan dagen innan och ha den i kyl. Bara att garnera med lite bär - smaklig måltid!
 
Surdegen börjar ta sig, idag fick den lite mjöl och vatten och nu bubblar den ordentligt! I morgon är den klar att användas :-)
 

villasand.blogg.se

En blogg om livet på landet. Mat, bak och pyssel, heminredning och lite bygg. Och kanske lite familj... :-)

RSS 2.0