Supergoda kanelsnurror

 
 
Det saknades bullar i familjen Sands frys. Jag kämpade länge med att få till riktigt goda och lagom stora bullar och tycker att jag har ett ganska bra recept. Trots det kunde jag inte låta bli att prova dessa kanelsnurror när jag såg dem. Nedan finns en beskrivning på hur man gör snurrorna, tagna tur tidningen Hembakat, nr 4. Tog lite tid, men blev sååå fina och goda. Jag har ändrat några saker i receptet, jag tycker att det ska vara mer smör i fyllningen, så den mängden har jag ökat, och i receptet står att man ska dela degen i två delar, men då blev bullarna gigantiska, så jag tycker att fyra delar var bättre.
 
 
Kanelsnurror 40-50 st.
 
50 g jäst
125 g smält smör
5 dl mjölk
1 dl socker
1/2 krm salt
2 tsk kardemumma
1 ägg
ca 13 dl mjöl
 
Fyllning
100 g rumsvarmt smör
1 msk kanel
1/2 dl socker
 
Pensling
1 ägg
störsocker/pärlsocker
 
Smula jästen i en bunke.
Smält smöret och häll i mjölken. Låt detta bli ljummet och häll det över jästen.
Tillsätt socker, salt, kardemumma, ägg och mjöl - lite i taget.
Låt jäsa 45 min.
 
Dela degen i fyra delar och kavla ut varje del till en rektangel.
Blanda smör, kanel och socker till fyllningen och bred på en fjärdedel av fyllningen på den första degrektangeln.
Vik rektangeln på mitten.
Skär remsor, ca 2 cm breda. Skär en skåra i varje remsa, men stoppa 1 cm från den hopvikta kanten.
Tvinna de smala remsorna till en snurrad längd.
Snurra ihop längden och fäst änden under bullen.
Låt bullarna jäsa på bakplåtspapper i ca 30 min.
 
Pensla med ägg och strö över pärlsocker.
Om du hellre vill ha strösocker så grädda bullarna utan ägg - pensla dem efteråt med smält smör och doppa dem i socker.
Grädda bullarna mitt i ugnen i 225 grader, ca 10 min.
 
Mums!
 

Kanelkakor

Jag ger mig inte vad gäller bakandet av småkakor. Provar olika recept för att till slut känna att jag kan lyckas även med detta omöjliga... Idag blev det en favorit som barnen älskar - kanelkakor. Receptet är ursprungligen hämtat från recept.se och kallas då kanelbröd.
 
Kanelkakor ca 55 st
 
250 g mjukt smör
11/2 dl socker
4 äggulor
ca 8 dl vetemjöl
 
1 äggvita
pärlsocker
kanel
 
Vispa smör och socker.
Tillsätt gulorna en i taget.
Tillsätt mjölet och arbeta till en smidig deg - assistenten funkar perfekt.
Kavla ut degen tunt och ta ut kakor med mått.
Pensla kakorna med äggvita och strö över kanel och pärlsocker.
Grädda mitt i ugnen, 8-10 min, på 175 grader.
 
Med önskan om en trevlig torsdag! /M
 

Blåbärskakor med kanel och chokladkakor med lakritskola

En dag i somras var familjen Sand på ICA. Mycket sällan köper vi tidningar men någon gång under semestern brukar vi unna oss denna lyx. Jag fick syn på en tidning som jag inte sett förut: "Hembakat". En riktigt härlig skrift för oss som gillar att tillbringa tid i köket. Nedan följer recept på två av kakorna jag provade ur denna tidning. Blåbärskakorna är en variant på traditionella kolakakor och chokladkakorna är ett måste för lakritsälskaren. Recepten är gjorda av Johanna Karlsson och finns (bortsett från några mycket små ändringar av mig) i Hembakat, nr 4.
 
Sega blåbärskakor med kanel ca 22 st
 
100 g tärnat smör
3/4 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk kanel
1 msk ljus sirap
ca 2 dl mjöl
1 tsk bakpulver
1 liten nypa salt
blåbärssylt
 
Sätt ugnen på 200 grader.
Mixa smör, socker, vaniljsocker, kanel och sirap tills det är slätt.
Tillsätt mjöl blandat med bakpulver och salt och arbeta till en deg.
Forma degen till bollar och lägg glest på en bakplåtspappersklädd plåt.
Gör en fördjupning i varje boll och fyll med blåbärssylt.
Grädda mitt i ugnen 6-9 min eller tills de fått lite färg.
 
 
Chokladkakor med lakritskola ca 12 st.
 
Lakritssås
1/2 dl farinsocker
1/2 dl ljus sirap
1/2 dl vispgrädde
1 nypa flingsalt
1/2 tsk lakritsessäns (finns i mataffären)
1/2 msk smör
 
Låt farinsocker, sirap, grädde, salt och lakritsessäns puttra i en kastrull på låg/medelvärme i ca 5 min. Den ska tjockna, men blir ännu tjockare när den kallnar.
Rör i smöret när du tar bort såsen från värmen.
Låt såsen svalna tills den är ljummen.
 
Kakdeg
50 g rumsvarmt smör
2 dl farinsocker
1/2 dl kakao
1 nypa flingsalt
1 nypa vaniljfrön från vaniljstång
1 ägg
50 g mörk choklad
1 rågat krm bakpulver
2 dl vetemjöl
 
Vispa ihop smör, farinsocker, kakao, salt, vaniljfrön och ägg.
Smält chokladen över vattenbad.
Låt chokladen svalna och blanda sedan ner den i smeten. 
Blanda sedan ner mjölet blandat med bakpulvret och rör ihop till en deg.
Om degen känns för kladdig, ställ den i kylen en stund.
Forma ca 12 bollar av degen och tryck till dem lite.
Gör en fördjupning i varje kaka och fyll den med lakritssås.
Toppa kakorna med lite flingsalt.
Grädda mitt i ugnen 8-12 min för mjuksega kakor.
Njut!  /M

Wienerbrödsbullar

Upptäckte ett nytt recept idag när jag kikade i en av mina kokböcker. Var sugen på att baka lite fikabröd och hittade detta recept på en bulle i långpanna. Ena hälften av degen läggs i botten, sedan är det ett lager med vaniljkräm. Sedan gör man snurror med smörkräm av resterande deg och dessa läggs sedan på vaniljkrämen. Sist häller man över lite glasyr och pudrar ev med florsocker innan servering. Enkla att göra och fantastiskt goda, påminner om wienerbröd.
 
Wienerbrödsbullar (en långpanna, ca 20 bitar)
 
Deg
30 g jäst
1/2 dl grädde
1 1/2 dl mjölk
175 g smör
1 l vetemjöl
 
Vaniljkräm
4 dl mjölk
8 msk Marsan vaniljsås
 
Smörkräm
100 g smör
2 dl socker
2 finrivna bittermandlar (kan uteslutas)
 
Smula ner jästen i en bunke.
Värm degvätskan till 37 grader och rör ut jästen i denna.
Klicka i smöret och tillsätt lite mjöl i taget.
Låt jäsa 30-40 min.
Gör smörkrämen: vispa socker, smör och bittermandel tills det är fluffigt.
Gör vaniljkrämen.
 
Dela degen i två bitar.
Kavla ut den ena delen på ett bakplåtspapper och lägg pappret på en plåt. Se till att degen täcker hela plåten.
Bred på vaniljkrämen.
Kavla ut den andra deghalvan.
Bred smörkräm på halva degen och vik den dubbel.
Skär degen i remsor, ca 1 1/2 cm breda.
Snurra remsorna och lägg dem diagonalt över vaniljkrämen.
Låt jäsa 30 min.
 
Pensla med ägg.
Grädda mitt i ugnen, ca 10-15 min, på 225 grader.
 
När bullen har kallnat kan du hälla över glasyr - florsocker blandat med väldigt lite vatten.
Pudra ev över lite florsocker vid servering.
Njut!
 
Trevlig afton! /M

Graffititapeten

Någon undrade vart tapeten i N:s rum, med grafittimönster kommer ifrån. Den är från Intrade, kollektionen Boys and girls 4.
http://www.intrade.se/
 
 
 
 

Skurna chokladkakor

Städa, städa, städa... Här hemma tar det många dagar innan vi har kommit ikapp oss efter sommarens alla utflykter och kortsemestrar. Massor av tvätt, damm, prylar ska tas om hand, skolväskor ska packas och både kyl och skafferi borde nog städas ur ordentligt. Mitt i allt stök kunde jag inte låta bli att baka en liten favorit. Jag har ju sagt tidigare att småkakor inte är min grej, och jag kan inte säga att den här degen är min bästa kompis, men slutresultatet brukar bli bra.
 
Skurna chokladkakor ca 50 st
 
5 dl vetemjöl
2 1/2 dl socker
4 msk kakao
1 msk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
200 g rumstempererat smör
1 ägg
 
pensling och garnering: 1 ägg och pärlsocker (alt. hackade nötter)
 
Blanda de torra ingredienserna i en bunke (jag körde alltihop i assistenten...)
Tillsätt smöret och ägget och arbeta ihop till en deg.
Dela degen i sex delar och rulla varje del till en fingertjock längd. (Jag tycker att degen är lite svår att rulla så jag brukar trycka ut den till önskad längd. Att den blir lite ojämn gör inte så mycket för slutresultatet.)
Lägg längderna på bakplåtspappersklädd plåt, 3 på varje plåt.
Pensla med ägg och strö över pärlsocker.
Grädda mitt i ugnen ca 15 min, 200 grader.
Låt svalna något och skär sedan i sneda bitar, ca 2 cm breda.
 
Trevlig kväll! /M

I princip klart :-)

Så har N äntligen fått flytta in i sitt efterlängtade skaterum. Vilken lycka! Undertecknad blev lite lat och tog bilderna med iPaden, därav dålig bildkvalitet... Håll till godo! 
 
Skrivbord och magnettavla från IKEA, snurrfotölj från Jysk, tidningsställen hittade vi i på Freeport och skrivbordsstolen är ett gammalt loppisfynd. Loftsängen har J byggt - sängen är lite kortare än avståndet mellan väggarna, därav en liten hylla i fotänden. Som fallskydd satte vi en kromad klädstång...
 
 
Garderoben är IKEAs billigaste, målade dörren med griffelfärg och med en skatedekor på så blev den ganska cool. Väggdekorer är inhandlade på etsy.com, skickade från Canada.
 
 
Billy bokhylla från IKEA ihop med Bestå från samma ställe blev riktigt trevligt. N önskade sig ett skaterum med röda och svarta detaljer och det blev riktigt lyckat. På golvet ligger också två röda lurviga kvadratiska mattor, men de syns inte på bild.
 
N, J och jag är mycket nöjda :-)

Dubbla havreflarn med moccafyllning

Fullt upp igår... Här kommer receptet på havreflarnen och moccakrämen - mycket uppskattade!
 
 
Dubbla havreflarn med moccafyllning, ca 16 st
 

Havreflarn
 
75 g smör
2 1/2 dl havregryn
1 1/2 dl socker
1 ägg
1 msk vetemjöl
1 tsk bakpulver 
 
Smält smöret och blanda det med havregrynen.
Låt svalna.
Blanda i övriga ingredienser och klicka ut på bakplåtspapper. Drygt en tsk per flarn blir lagom tycker jag. Då blir det ca 32 flarn som du sedan gör dubbla. Kom ihåg alänet lägga fler än 8 st på varje plåt - de flyter ut!
Grädda ca 5-6 min i 225 grader, mitt i ugnen.
 
 
Moccakräm
 
100 g rumsvarmt smör
1 1/2 dl florsocker
2 tsk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 äggula
2 tsk snabbkaffepulver
 
Vispa smör, florsocker, kakao och vaniljsocker till det blir fluffigt och poröst.
Vispa ner äggulan och kaffet utfört i lite vatten.
 
Para ihop de avsvalnade flarnen två och två. Bred rikligt med moccakräm på det ena och lägg det andra som lock.
Smält 200 g blockchoklad i vattenbad och doppa eller häll över halva flarnen.
Frys gärna! 
 
 

Kondis-kaksbak!

Äntligen! Idag fick jag, mitt i skaterumsinredningen trollat fram lite tid till efterlängtat kakbak. Dubbla havreflarn med moccakräm, doppade i choklad blev det idag. Har tyvärr varken bild eller recept med mig där jag är just nu, men lovar att fixa detta i morgon. Sååå goda! Så välkommen i morgon!

Pavlova-premiär!

Idag fick jag äntligen röja runt i köket, efter nästan en hel sommars uppehåll :-) Skönt att få prova nya recept och bjuda nära och kära som i vanlig ordning får vara försökskaniner...
Idag grillade vi rostbiff. Den hade legat i marinad sedan igår, men kunde gott ha legat ytterligare ett dygn eller två. Till det serverade jag en varm potatissallad, med riven västerbottenost, gräslök och körvel samt en vinegrett. Grönsakerna blev minitomater och zucchini, trädda på spett med halloumiost. Till rostbiffen gjorde jag ett vitlöks- och persiljesmör och till sist en dipsås med sambal oelek.
 
Efterrätten var dagens premiär, jag har aldrig gjort en pavlova förut, men sett många och tyckt att de ser mycket smaskiga ut. Jag gjorde två, eftersom vi blev ganska många och det var tur, för de gick hem! Fyllde dem med lemoncurd, sockrad grädde, blåbär, jordgubbar och några vindruvor. Recept följer nedan.
 
 
 
 
Pavlova (1 st, ca 6 port)
 
4 äggvitor
1/2 tsk salt
2 1/2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1tsk vitvinsvinäger
1 msk ljus maizena
 
Sätt ugnen på 225 grader.
Vispa äggvitorna med saltet. Tillsätt lite socker i taget.
Vispa tills smeten blir stel.
Tillsätt vaniljsocker, vinäger och maizena och vispa tills det blandas.
Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
Bred ut smeten i formen och gör en fördjupning i mitten - så att du lätt kan fylla den sedan.
Ställ längst ner i ugnen och sänk genast värmen till 125 grader.
Grädda ca 1 timme och 15 min.
Stäng av ugnen och låt pavlovan stå kvar tills ugnen har svalnat.
Låt pavlovan kallna och skär sedan försiktigt runt kanten så att den släpper.
När botten är helt avsvalnad kan du skära under pavlovan och förflytta den till ett serveringsfat.
Fyll med önskade ingredienser (kan meddela att lemoncurden nästan var ett måste...)
 
Härlig sommar!!! /M
 

Inleder min karriär som målare av griffelfärg...

Nu händer det grejer! Har byggt IKEA-garderob alldeles på egen hand och fått den på plats. Hade dessutom en idé om att måla garderobsdörren med griffelfärg eller skoltavelfärg som det heter. Täckte golvet, lade upp dörren på ett par stolar och började måla. Ganska tunn färg och svårt att få till ett jämnt lager, men efter ett tag tyckte jag att resultatet såg ut att bli hyfsat. Torktid 12 tim, så det får bli en strykning till i morgon kväll.
 
 
 
I morgon får vi finbesök av min farfar och min bror. Är riktigt sugen på att tillbringa lite tid i köket så tanken är att det ska grillas rostbiff, som ska serveras med varm potatissallad med västerbottenost, grillspett med zucchini, minitomater och halloumi. En dipsås med lite sambal och kanske ett kryddsmör. Till dessert tänkte jag ge mig på en pavlova - har aldrig gjort någon så det kan bli spännande... Får se om jag kan lägga upp några recept i morgon eller om det blev katastrof ;-)
 
Med önskan om en god natts sömn /Maria

Skaterum på G...

Jo, nu är det vardag igen.. Eller nästan, J och barnen är lediga i två veckor till innan skola och jobb startar inför hösten. Mitt i sommaren lovade jag i ett svagt ögonblick att Noel, snart 7, skulle få ett eget rum. Därmed får jag stå mitt kast, minska tiden i köket och ge mig in i inredningsbubblan. Ganska kul faktiskt, han önskar ju ett skaterum, och övrig inredning i vårt hus är ganska lantlig, så det bli kontrast - men det kan nog bli riktigt bra. Bygger således IKEA-möbler och drömmer vidare om olika konditorikakor som ska provas framöver. Vid lyckat resultat hamnar bilder och recept här :-) Nedan en bild från kaoset som för tillfället råder i det blivande skaterummet :-)

Från semester till vardag

En del saker har ju tillagats, inhandlats och fixats med även under semestern, men jag har inte alltid haft kameran med mig, eller för den delen tillgång till nätet. Nu är vardagen tillbaka och planen framöver är att det ska landa nya inlägg här med jämna mellanrum. Välkommen tillbaka! :-)

villasand.blogg.se

En blogg om livet på landet. Mat, bak och pyssel, heminredning och lite bygg. Och kanske lite familj... :-)

RSS 2.0