Sjömansbiff på mormors vis

 
Har haft fruktansvärt dålig fantasi vad gäller middagsmat det sista. För att råda bot på detta satte jag mig med Stora Rutiga kokboken, bläddrade från pärm till pärm och skrev ner alla tänkbara alternativ. Bl.a. fann jag Sjömansbiff - en rätt min mamma serverade under min barndom. Det finns givetvis massor av varianter på denna rätt, som i grunden är ett riktigt långkok, men den här varianten går lite fortare. Köttet kallas sjömansbiff redan i köttdisken, så det är lätt att hitta. Exakta mängder har jag inte, men gissar i vanlig ordning...
 
Sjömansbiff
1 förpackning sjömansbiff (ca 6 skivor)
ca 10 potatisar
1 liter vatten
2-3 köttbuljongtärningar
1 gul lök
4 tomater
salt, vitpeppar, finhackad persilja
 
Skär köttet i skivor, krydda med salt och peppar och stek, helst i stekgryta.
Ta upp köttet och stek hackad lök.
Häll i köttet igen och fyll på med vatten, buljong och skivade tomater.
Låt detta koka under tiden som du skalar och skivar potatis.
Tillsätt sedan potatisen, vänd runt och låt koka 45-60 minuter.
Garnera med hackad persilja.
Smaklig måltid!

Godaste lussekatterna!

 
Nu är det jul, här i vårt hus... Eller ja, snart i alla fall. Jag tycker att november är så fruktansvärt tråkig, så att sätta igång med julbaket känns både mysigt och uppiggande. Under åren har jag provat en mängd recept på just lussekatter. Nedan följer det absolut bästa enligt mig. Ett basic recept där en viktig ingrediens är att i vanlig ordning låta jäsningen ta sin tid! God jul! ;-)
 
Lussekatter
 1 g saffran (2 pkt)
1/2 tsk salt
1/2 dl vit sirap
1 ägg
225 g rumsvarmt smör
50 g jäst
2 tsk kardemumma
5 dl mjölk
ca 15 dl vetemjöl
 
Smula jästen i en bunke.
Värm mjölken till fingervarm och blanda den med jästen.
Tillsätt smöret i klickar, sirap, kardemumma, salt, saffran och ägg.
Tillsätt till sist mjölet, lite i taget, tills degen är smidig och släpper från kanten. 
Låt jäsa minst 30 min.
Dela degen på mitten, på mitten, på mitten - tills du får 32 delar.
Forma lussekatter och låt jäsa ytterligare 30 min.
Tryck i russin och pensla med ägg.
Grädda mitt i ugnen, ca 10-12 min, på 225 grader.
 
Njut!
 
 

Present till Halloweenkalas

 
I regel firas inte Halloween hemma hos oss, men igår var äldste sonen bjuden på Halloween-party och då fick han såklart gå. Det var inget födelsedagskalas, men en liten present är alltid trevligt att ha med sig. På sonens initiativ framställdes både marängspöken och blodiga fingrar. Marängspökena är vanlig marängsmet som spritsats ut till höga toppar och sedan stått ca 1 Tim i ugnen. Sedan tog jag ut dem och målade med svart karamellfärg. In i ugnen ytterligare ca 30 min. Bidrar med receptet på fingrarna...
 
Smördegsfingrar

0,75 dl socker
1 dl florsocker
1 tsk vaniljessäns (går att ersätta med vaniljsocker)
1 ägg
1 äggula (vitan sparas till pensling)
115 g rumsvarmt smör
4,5 dl vetemjöl
ca 30 sötmandlar (till naglar)
ev. Kakao, karamellfärg, pyntgele
 
Skålla mandlarna och ta av skalet. Klyv dem och låt torka.
Blanda allt socker med vanilj och ägg i matberedare eller med elvisp.
Tillsätt smöret i små klumpar.
Tillsätt sist mjölet och arbeta ihop till en smidig deg.
Vid behov kan degen vila en timme i kylskåp, jag tyckte inte att det behövdes.
Dela degen i små bitar och rulla till fingerstora delar.
Tryck fast en halv mandel som nagel.
Gör lätta tryck med en kniv för att markera lederna på fingret.
 
Vi skar också upp ett köttsår som vi fyllde med röd pyntgele och målade med röd karamellfärg.
Måla nageln om du vill, vi tyckte att svart funkade bra.
Om man vill fingret en lite äldre, smutsig look kan man pudra lite kakao försiktigt med en liten pensel.
Pensla med äggvita.
 
Grädda på 175 grader, ca 12 minuter.
 

villasand.blogg.se

En blogg om livet på landet. Mat, bak och pyssel, heminredning och lite bygg. Och kanske lite familj... :-)

RSS 2.0