Pavlova-premiär!
Idag fick jag äntligen röja runt i köket, efter nästan en hel sommars uppehåll :-) Skönt att få prova nya recept och bjuda nära och kära som i vanlig ordning får vara försökskaniner...
Idag grillade vi rostbiff. Den hade legat i marinad sedan igår, men kunde gott ha legat ytterligare ett dygn eller två. Till det serverade jag en varm potatissallad, med riven västerbottenost, gräslök och körvel samt en vinegrett. Grönsakerna blev minitomater och zucchini, trädda på spett med halloumiost. Till rostbiffen gjorde jag ett vitlöks- och persiljesmör och till sist en dipsås med sambal oelek.
Efterrätten var dagens premiär, jag har aldrig gjort en pavlova förut, men sett många och tyckt att de ser mycket smaskiga ut. Jag gjorde två, eftersom vi blev ganska många och det var tur, för de gick hem! Fyllde dem med lemoncurd, sockrad grädde, blåbär, jordgubbar och några vindruvor. Recept följer nedan.
4 äggvitor
1/2 tsk salt
2 1/2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1tsk vitvinsvinäger
1 msk ljus maizena
Sätt ugnen på 225 grader.
Vispa äggvitorna med saltet. Tillsätt lite socker i taget.
Vispa tills smeten blir stel.
Tillsätt vaniljsocker, vinäger och maizena och vispa tills det blandas.
Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
Bred ut smeten i formen och gör en fördjupning i mitten - så att du lätt kan fylla den sedan.
Ställ längst ner i ugnen och sänk genast värmen till 125 grader.
Grädda ca 1 timme och 15 min.
Stäng av ugnen och låt pavlovan stå kvar tills ugnen har svalnat.
Låt pavlovan kallna och skär sedan försiktigt runt kanten så att den släpper.
När botten är helt avsvalnad kan du skära under pavlovan och förflytta den till ett serveringsfat.
Fyll med önskade ingredienser (kan meddela att lemoncurden nästan var ett måste...)
Härlig sommar!!! /M
Kommentarer
Trackback