Supergoda kanelsnurror
Det saknades bullar i familjen Sands frys. Jag kämpade länge med att få till riktigt goda och lagom stora bullar och tycker att jag har ett ganska bra recept. Trots det kunde jag inte låta bli att prova dessa kanelsnurror när jag såg dem. Nedan finns en beskrivning på hur man gör snurrorna, tagna tur tidningen Hembakat, nr 4. Tog lite tid, men blev sååå fina och goda. Jag har ändrat några saker i receptet, jag tycker att det ska vara mer smör i fyllningen, så den mängden har jag ökat, och i receptet står att man ska dela degen i två delar, men då blev bullarna gigantiska, så jag tycker att fyra delar var bättre.
Kanelsnurror 40-50 st.
50 g jäst
125 g smält smör
5 dl mjölk
1 dl socker
1/2 krm salt
2 tsk kardemumma
1 ägg
ca 13 dl mjöl
Fyllning
100 g rumsvarmt smör
1 msk kanel
1/2 dl socker
Pensling
1 ägg
störsocker/pärlsocker
Smula jästen i en bunke.
Smält smöret och häll i mjölken. Låt detta bli ljummet och häll det över jästen.
Tillsätt socker, salt, kardemumma, ägg och mjöl - lite i taget.
Låt jäsa 45 min.
Dela degen i fyra delar och kavla ut varje del till en rektangel.
Blanda smör, kanel och socker till fyllningen och bred på en fjärdedel av fyllningen på den första degrektangeln.
Vik rektangeln på mitten.
Skär remsor, ca 2 cm breda. Skär en skåra i varje remsa, men stoppa 1 cm från den hopvikta kanten.
Tvinna de smala remsorna till en snurrad längd.
Snurra ihop längden och fäst änden under bullen.
Låt bullarna jäsa på bakplåtspapper i ca 30 min.
Pensla med ägg och strö över pärlsocker.
Om du hellre vill ha strösocker så grädda bullarna utan ägg - pensla dem efteråt med smält smör och doppa dem i socker.
Grädda bullarna mitt i ugnen i 225 grader, ca 10 min.
Mums!
Kommentarer
Trackback