Wienerbrödsbullar
Upptäckte ett nytt recept idag när jag kikade i en av mina kokböcker. Var sugen på att baka lite fikabröd och hittade detta recept på en bulle i långpanna. Ena hälften av degen läggs i botten, sedan är det ett lager med vaniljkräm. Sedan gör man snurror med smörkräm av resterande deg och dessa läggs sedan på vaniljkrämen. Sist häller man över lite glasyr och pudrar ev med florsocker innan servering. Enkla att göra och fantastiskt goda, påminner om wienerbröd.
Wienerbrödsbullar (en långpanna, ca 20 bitar)
Deg
30 g jäst
1/2 dl grädde
1 1/2 dl mjölk
175 g smör
1 l vetemjöl
Vaniljkräm
4 dl mjölk
8 msk Marsan vaniljsås
Smörkräm
100 g smör
2 dl socker
2 finrivna bittermandlar (kan uteslutas)
Smula ner jästen i en bunke.
Värm degvätskan till 37 grader och rör ut jästen i denna.
Klicka i smöret och tillsätt lite mjöl i taget.
Låt jäsa 30-40 min.
Gör smörkrämen: vispa socker, smör och bittermandel tills det är fluffigt.
Gör vaniljkrämen.
Dela degen i två bitar.
Kavla ut den ena delen på ett bakplåtspapper och lägg pappret på en plåt. Se till att degen täcker hela plåten.
Bred på vaniljkrämen.
Kavla ut den andra deghalvan.
Bred smörkräm på halva degen och vik den dubbel.
Skär degen i remsor, ca 1 1/2 cm breda.
Snurra remsorna och lägg dem diagonalt över vaniljkrämen.
Låt jäsa 30 min.
Pensla med ägg.
Grädda mitt i ugnen, ca 10-15 min, på 225 grader.
När bullen har kallnat kan du hälla över glasyr - florsocker blandat med väldigt lite vatten.
Pudra ev över lite florsocker vid servering.
Njut!
Trevlig afton! /M
Kommentarer
Trackback