Blåbärskakor med kanel och chokladkakor med lakritskola

En dag i somras var familjen Sand på ICA. Mycket sällan köper vi tidningar men någon gång under semestern brukar vi unna oss denna lyx. Jag fick syn på en tidning som jag inte sett förut: "Hembakat". En riktigt härlig skrift för oss som gillar att tillbringa tid i köket. Nedan följer recept på två av kakorna jag provade ur denna tidning. Blåbärskakorna är en variant på traditionella kolakakor och chokladkakorna är ett måste för lakritsälskaren. Recepten är gjorda av Johanna Karlsson och finns (bortsett från några mycket små ändringar av mig) i Hembakat, nr 4.
 
Sega blåbärskakor med kanel ca 22 st
 
100 g tärnat smör
3/4 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk kanel
1 msk ljus sirap
ca 2 dl mjöl
1 tsk bakpulver
1 liten nypa salt
blåbärssylt
 
Sätt ugnen på 200 grader.
Mixa smör, socker, vaniljsocker, kanel och sirap tills det är slätt.
Tillsätt mjöl blandat med bakpulver och salt och arbeta till en deg.
Forma degen till bollar och lägg glest på en bakplåtspappersklädd plåt.
Gör en fördjupning i varje boll och fyll med blåbärssylt.
Grädda mitt i ugnen 6-9 min eller tills de fått lite färg.
 
 
Chokladkakor med lakritskola ca 12 st.
 
Lakritssås
1/2 dl farinsocker
1/2 dl ljus sirap
1/2 dl vispgrädde
1 nypa flingsalt
1/2 tsk lakritsessäns (finns i mataffären)
1/2 msk smör
 
Låt farinsocker, sirap, grädde, salt och lakritsessäns puttra i en kastrull på låg/medelvärme i ca 5 min. Den ska tjockna, men blir ännu tjockare när den kallnar.
Rör i smöret när du tar bort såsen från värmen.
Låt såsen svalna tills den är ljummen.
 
Kakdeg
50 g rumsvarmt smör
2 dl farinsocker
1/2 dl kakao
1 nypa flingsalt
1 nypa vaniljfrön från vaniljstång
1 ägg
50 g mörk choklad
1 rågat krm bakpulver
2 dl vetemjöl
 
Vispa ihop smör, farinsocker, kakao, salt, vaniljfrön och ägg.
Smält chokladen över vattenbad.
Låt chokladen svalna och blanda sedan ner den i smeten. 
Blanda sedan ner mjölet blandat med bakpulvret och rör ihop till en deg.
Om degen känns för kladdig, ställ den i kylen en stund.
Forma ca 12 bollar av degen och tryck till dem lite.
Gör en fördjupning i varje kaka och fyll den med lakritssås.
Toppa kakorna med lite flingsalt.
Grädda mitt i ugnen 8-12 min för mjuksega kakor.
Njut!  /M


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

villasand.blogg.se

En blogg om livet på landet. Mat, bak och pyssel, heminredning och lite bygg. Och kanske lite familj... :-)

RSS 2.0