Rabarberpaj a la Maria och hemmagjord vaniljsås

Regn, regn, regn... Så såg väderprognosen ut i morse. Och vi som hade lovat barnen en tur till skateparken. Timmarna gick och vi såg inte en droppe regn, så det blev både skatepark och utomhuslek. Under förmiddagen träffade vi några vänner som vi länge tänkt att bjuda hem, så vi det blev en spontan middag, där pizzeria Campino stod för huvudrätten. Jodå, vi äter sån mat också... Som dessert plockade jag av några rabarber - det finns inte många - och gjorde en rabarberpaj med hemmagjord vaniljsås. Bjuder på recepten nedan:
 
Marias rabarberpaj (till en rund pajform med diameter 29 cm)
 
3 dl vetemjöl
1½ dl havregryn
2,25 dl socker
225 g smör
 
ca 10 stjälkar rabarber (tvätade och delade i mindre bitar)
socker, kanel, kardemumma
 
Vispa ingredienserna till pajdegen med elvisp tills degen blir smulig.
Häll ut ca 1/3 av degen i smörad pajform.
Strö över rabarberna och pudra dem med socker, kanel och kardemumma.
Strö över resten av pajdegen och grädda långt ner i ugnen ca 30-40 min på 225 grader.
 
 
Vaniljsås a la Sand (ca 8 port)
 
2 ägg
½ dl socker
1 dl mjölk
3 dl vispgrädde
1 urskrapad vaniljstång (både frön och stång)
1 msk potatismjöl
ev vaniljsocker efter smak
 
Häll mjölken i en kastrull och vispa i potatismjölet för att undvika klumpar.
Tillsätt resterande ingredienser och vispa ihop dem.
Värm såsen tills den tjocknar - får EJ koka!
Om det ändå blivit klumpar, sila såsen.
Kyl och avnjut till valfri bärpaj!
 
 
 


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

villasand.blogg.se

En blogg om livet på landet. Mat, bak och pyssel, heminredning och lite bygg. Och kanske lite familj... :-)

RSS 2.0