Fläderdricka
Under flera år hade jag ett extrajobb som personlig assistent. Familjen där jag arbetade har ett sommarhus på Hönö och varje sommar följde jag med dem ut till ön och arbetade där. Jag bodde i en liten friggebod (med ytterst lite, men ändock, havsutsikt!) och när jag inte arbetade promenerade jag, fotograferade, shoppade i de små mysiga butikerna eller fikade... Mamman i familjen serverade fantastiskt god fläderdricka och ända sedan den tiden har jag önskat mig ett fläderträd. I år fick jag köpt mig ett, men jag vet inte om det är så mycket att kalla träd ännu. Hur som helst så kunde jag ju inte lämna de små klasarna därhän, även om de inte var många, så jag satte en omgång fläderdricka. Det blev klurigt att räkna ut hur stora/små mängder man skulle ha av ingredienserna, eftersom receptet var på 40 klasar, och jag hade knappt en fjärdedel... Resultatet får vi se om några dagar, men nedan följer receptet i alla fall.
Fläderblomsdricka
40 st fläderblomsklasar
4 kg socker
4 st citroner
100 g citronsyra
3 liter vatten
Skölj blommorna hastigt och lägg dem i ett stort kärl med socker, skivade citroner och citronsyra.
Koka upp vattnet och häll över blomblandningen.
Täck kärlet med lock eller duk och låt stå i rumstemperatur i två dygn.
Låt kärlet flytta in i kylen i ytterligare 3-4 dygn.
Sila vätskan genom duk.
Häll upp på rengjorda flaskor och förvara kallt.
Recept hämtat ur Rutiga kokboken från ICA förlag.
Tips: Min granne tipsade om att man kan göra syrendricka på precis samma sätt. Tror att syrenerna här är överblommade för i år, men kan ju vara värt att komma i håg till kommande år...
Kommentarer
Trackback