En variant på ostkaka
Jag har så länge jag minns tyckt om ostkaka. Som liten fick jag den serverad varm med sylt till kvällsmat eller mellanmål. Under alla mina timmar i köket har jag vid två tillfällen gett mig på att försöka tillaga denna härliga rätt från grunden, med ostlöpe, massor av mjölk m.m. Resultat? Båda gångerna slutade i att undertecknad gav upp och kände stor besvikelse över att inte kunna äta den goda ostkaka jag sett fram emot.
För ett tag sen fick jag dock ett tips av en fin vän, hon hade ett recept på ostkaka gjord på keso. Det var ju inte riktigt som "riktig" ostkaka, men jag tänkte ändå ge den en chans. Jag har gjort några små justeringar i receptet och mandeln kan man ju givetvis bara ta bort om man föredrar det. Vill man ha en sötare ostkaka funkar det fint att öka mängden socker...
Jag föredrar som sagt att äta den med en god sylt, allra helst hemmagjord. Har man tillgång till bär så är sylt fantastiskt enkelt att göra. Syltsocker finns att köpa i mataffären och på baksidan finns instruktioner. Vill minnas att det är lika mycket bär som socker, låt koka 5-10 min. Klart. Typ. (När man kokar blåbärssylt är ett tips att tillsätta lite vatten för att få lagom konsistens på sylten).
Ostkaka med keso
3 ägg
1/2 dl socker
2 dl grädde
500 g keso
1/2 dl mjöl
50 g hackad mandel
Vispa ägg och socker.
Tillsätt övriga ingredienser.
Häll smeten i en smord form och grädda långt ner i ugnen ca 40 min på 175 grader.
Kommentarer
Trackback