Enkel barndomsmiddag med färsk vitkål
Som liten minns jag att jag fick kålpudding till middag ibland. Jag tyckte att det var jättegott och förstod inte alls när andra uttryckte sin avsmak för denna rätt. När jag började skolan förstod jag. Kålpudding kan serveras på en mängd olika sätt, idag delar jag med mig av en mycket enkel, men god variant. Allra bäst blir den såklart om man tillagar den när den svenska vitkålen är som godast. Buljongen som hälls över kålen och köttfärsen förhindrar att puddingen blir torr och samtidigt får man en god skysås. Jag är usel på att beräkna mängd, så det jag anger nedan får ni ta med en nypa salt, men det är i alla fall ett försök...
600 g köttfärs
1/2 huvud färsk vitkål
6-8 dl grönsaks alt köttbuljong
salt, peppar
Smöra en ugnsfast form.
Tryck ut ett lager köttfärs i botten och krydda med salt och peppar.
Hacka vitkålen i småbitar och strö över ett lager vitkål på köttfärsen.
Varva köttfärs och vitkål tills det tar slut.
Häll över buljongen och ställ in i ugnen på 225 grader ca 30-40 min.
Servera med kokt potatis och lingonsylt.
Kommentarer
Trackback