Middag utomhus och surdeg på gång
Fantastiskt väder ännu en dag! Vi blev ganska många till middag idag och då är ju grillat ett perfekt alternativ! Kycklingspett fick stå för proteinerna och till det serverades örtslungad delikatesspotatis, grönsallad med tomat och fetaost samt en varm tomat- och äppleröra. Till dessert intog vi en vit chokladpannacotta med hallon och björnbär.
Glömde givetvis bilder på maten, men nedan följer recept på tomat- och äppleröran, som är fantastiskt god till grillat, samt på den vita chokladpannacottan.
Varm tomat- och äppleröra ca 6 port
1 liten lök skalas och hackas
2 färska tomater delas i små bitar
500 g krossade tomater
1 tsk curry
1½ grönsaksbuljong-tärning (går givetvis att ersätta med ex fond)
en nypa cayennepeppar
en nypa socker
1 skalat, hackat äpple (jag använde golden delicious)
salt, svartpeppar
Fräs löken i olivolja i en kastrull. Tillsätt curryn.
Tillsätt tomater, krossade tomater, buljongtärning samt cayennepeppar och socker.
Låt puttra ca 20 min tills vätskan reducerats en hel del och den inte är så "vattnig" längre.
Tillsätt äpplet och låt puttra ytterligare ca 5 min.
Smaka av och njut!
Vit chokladpannacotta 4 små port.
1 gelatinblad
½ vaniljstång
100 g vit choklad
2 dl vispgrädde
2 msk mjölk
Lägg gelatinet i kallt vatten, ca 10 min.
Snitta vaniljstången och skrapa ur den.
Hacka chokladen.
Koka upp grädde, mjölk och vaniljstång. Ta kastrullen från plattan och fiska upp vaniljstången.
Lägg i gelatin och choklad, låt smälta under omrörning.
Häll upp i portionsglas och låt stå i kylen minst 4 timmar.
Servera gärna med limemarinerade bär:
4 dl bär
2-2½ tsk socker
1 lime
Pannacotta är ju en perfekt dessert eftersom man kan förbereda den redan dagen innan och ha den i kyl. Bara att garnera med lite bär - smaklig måltid!
Surdegen börjar ta sig, idag fick den lite mjöl och vatten och nu bubblar den ordentligt! I morgon är den klar att användas :-)
Kommentarer
Trackback