Lyxig rabarberdricka och underbar marängdessert

Ja, som rubriken beskriver så har en del tid tillbringats i köket idag. I morse cyklade jag och barnen för att plocka av lite mer rabarber hos J.s mamma och pappa. En del frös vi in och en del gjorde vi denna underbart goda dryck av. Jag föredrar egentligen att göra saft, eftersom det blir ganska mycket dryck i slutändan. Den här rabarberdrickan ska inte spädas ut (möjligen med lite vatten om man tycker att den är för stark) men jag kunde ändå inte låta bli att testa den. Egentligen skulle det vara citronsaft i också, men jag hade ingen citron hemma och dessutom är rabarber ganska sura i sig själva... Receptet är hämtat från Rutiga kokboken, ICA förlag.
 
Lyxig rabarberdricka
 
1 kg rabarber, skuren i mindre bitar
2 l vatten
½ vaniljstång, snittad
4 kryddnejlikor
1 kanelstång
 
Låt ovanstående koka ihop under ca 15 minuter och häll sedan i silduk och låt självrinna ca 30 min.
Tillsätt sedan 2 dl socker (mer om du vill ha en sötare dryck).
Jag lät sedan drycken koka upp igen, med sockret, detta angavs dock inte i grundreceptet.
Häll på väl rengjorda flaskor och kyl. Njut!
 
 
Nedan: En efterrätt som en god vän bjöd oss på för ett tag sen. idag blev vi sugna men hade inget recept. Med lite gissningar och chansningar fick vi till en som faktiskt nästan var identisk med den vi en gång blev serverade. En superenkel och mycket god dessert!
 
Underbar marängdessert
 
6 äggvitor
3 dl socker
5 droppar ättika
3 dl vispgrädde
1 msk vaniljsocker
bär
 
Vispa äggvitor med 2 dl av sockret och ättikan. Äggblandningen ska vara så fast att man kan vända bunken upp och ner utan att blandningen rinner ur.
Rör ner den sista dl socker.
Smöra en form (jag tog en stor gratängform) och häll smeten där i.
Grädda på 150 grader, ca 30 min. Då har marängen rest sig och fått lite färg. 
Ta ut marängen ur ugnen och låt svalna till nästan kall eller helt kall.
Vispa grädden med vaniljsockret och bred det över marängen.
Täck med bär och njut!


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

villasand.blogg.se

En blogg om livet på landet. Mat, bak och pyssel, heminredning och lite bygg. Och kanske lite familj... :-)

RSS 2.0