Tomtegröt på sommaren = risgrynspudding

Om man som jag, har barn som älskar tomtegröt, men känner visst motstånd att servera detta under sommarhalvåret kommer här ett tips. Ett av mina barn hyser viss skepsis inför många maträtter och den tänkbara menyn är tämligen smal. Jag har dock hittat några varianter som funkar både för oss och många andra barnfamiljer. För många av oss är vardagen ganska fulltecknad och tid är inte det vi har mest av. Då är det skönt att ha färdiga rätter i kylen, helst sådant som både kan ätas till frukost, lunch, middag och mellanmål om det kniper. I vår kyl finner man inte sällan ett lass med pannkakor eller risgrynsgröt. Dock har jag lite svårt för känslan av risgrynsgröt under sommaren och då är risgrynspudding en pefekt variant. Min farmor gjorde ofta en sådan pudding och serverade oss till lunch, även min mamma serverade den då och då. Både jag och barnen äter den helst med någon god sylt.
 
Risgrynspudding på mitt vis
 
1½-2 l risgrynsgröt
2-3 ägg (beroende på äggens storlek och hur fast man vill ha puddingen)
1 tsk kardemumma
1½ dl russin
kanel
(givetvis kan man ta bort eller byta ut både kardemumma, russin och kanel mot något man gillar bättre)
 
Rör ner kardemumman i gröten och rör sedan i äggen.
Blande ner russinen.
Häll gröten i en smörad gratängform.
Pudra kanel över.
Grädda i ca 30 min på 200 grader.
 
När vi åt denna idag så pratade vi om vad maten innehåller. Jag valde den hemgjorda blåbärssylten medan barnen med glädje valde hallonsylt från affären (kan det bero på att de sällan får sån sylt..?) Vi kunde snabbt konstatera vad blåbärssylten innehöll och sedan läste jag innehållsförteckningen på hallonsylten. Efter en stund sa sexåringen: "Jag har blivit så smal det sista, så jag tror att jag tar den med förtjockningsmedel."


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

villasand.blogg.se

En blogg om livet på landet. Mat, bak och pyssel, heminredning och lite bygg. Och kanske lite familj... :-)

RSS 2.0