Kardemummarutor med rabarber samt rabarbersaft med kanel och nejlika

Efter en något regnig semester på Legoland, Danmark, har vi nu återvänt hem. Borta bra men hemma bäst... Dessvärre ekade det ganska tomt i kylen vid hemkomst, så matinköp fick hamna högt på prioriteringslistan. Därefter passade vi på att plocka ytterligare rabarber hos mina svärföräldrar. Blir mycket rabarberrecept för tillfället, men mina bestyr i köket följer ofta säsongens eller årstidens tillgångar. Idag blev det mer rabarbersaft, denna gång tillsatte jag lite kanelstänger och lite nejlikor, samt en halv vaniljstång, men det gjorde varken till eller från... Receptet är i princip det jag publicerat förut. Desstom blev det kardemummarutor, i dem kan man ha vilka bär som helst, men nu blev det givetvis rabarber. Håll till godo!
 
 
Kardemummarutor med rabarber (1 långpanna)
200 g smält, avsvalnat smör
4 ägg
6 dl socker
6 dl vetemjöl
1½ tsk vaniljsocker
2 tsk kardemumma (kan ökas alt minskas efter smak)
300 g rabarber
50 g flagad mandel
 
Blanda smöret med ägg, socker, mjöl, vaniljsocker och kardemumma till en slät smet.
Klä en långpanna med bakplåtspapper och bred ut smeten där i.
Skär raberbern i mindre bitar och strö dem över smeten.
Strö över flagad mandel.
Grädda mitt i ugnen, ca 30 min på 175 grader.
Kakan går bra att skära när den kallnat något, jag skär små rutor och får ut ca 35 bitar.
 
 
Rabarbersaft med nejlikor och kanel
 
3 kg rabarber, skuren i bitar
1 liter vatten
10 nejlikor
2 kanelstänger
6 dl socker/l avrunnen saft
1 krm natriumbensoat/l avrunnen saft
 
Låt rababer, vatten, nejlikor och kanelstänger koka ca 15 min, till rabarbern är mosig.
Häll på silduk och låt rinna av ca 30 min.
Mät saften och häll tillbaka i kastrullen.
Tillsätt 6 dl socker per avrunnen liter saft.
Låt koka upp.
Ta upp lite av saften i en kopp och rör ut 1 krm natriumbensoat per liter avrunnen saft i den.
Häll tillbaka blandningen och rör om.
Tappa upp saften på rengjorda flaskor och förvara i kyl eller frys.
 
 
 
 
   
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Kommentarer
Annica Lindahl

Hej!
Satt och klurade på rabarberrecept och hamnade hos dig i Gråbo. Kul! Låter som livet är gott för er. Hälsa mannen och församlingen
kram Annica, fd Hansson

2013-06-24 @ 18:36:13
Annica Lindahl

Glömde ju min fråga - ska det inte vara ngt bakpulver i rabarberkakan? :)

Svar: Hej! Vad roligt att du ramlade in här :-) Nop, inget bakpulver i kakan. Blir en mer kompakt kaka, mycket uppskattad! Hoppas att allt är bra med dig! Kram
Mamma Mia

2013-06-24 @ 18:37:00


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

villasand.blogg.se

En blogg om livet på landet. Mat, bak och pyssel, heminredning och lite bygg. Och kanske lite familj... :-)

RSS 2.0