Maränger med marschmallowfluff och riven choklad
Sedan jag började baka tårtor med smörkräm och diverse fyllningar får jag en mängd äggvitor över. Jag fick för mig att jag hört nånstans att man kan frysa äggvitor. Värt ett försök, tänkte jag och slängde in burk efter burk i frysen. Idag fick jag chansen att se hur det hade fungerat. Resultat? Alldeles utmärkt, åtminstone om man ska göra maränger. Idag blev det maränger med marschmallowfluff och riven choklad.
Jag har gjort ganska många olika sorters maränger, olika smaker, storlekar och former. Att göra maränger är väldigt enkelt och brukar resultera i många leenden och glada tillrop när de serveras - gärna ihop med en god glass, bär och kanske lite chokladsås...
Grundrecept maränger
3 äggvitor
1 1/2 dl socker
3 droppar ättika
ev smakessäns eller övrig ingrediens
Vispa först äggvitorna med 1/2 dl av sockret och ättikan. Marängsmeten ska vara så fast att du kan vända bunken upp och ner utan att det droppar.
Vänd sedan i resten av sockret och ev övriga ingredienser.
Klicka ut på bakplåtspappersklädd plåt och grädda mitt i ugnen på 125 grader ca 1 timme.
Gräddningstiden är givetvis beroende på marängernas storlek och om du vill ha maränger som är lite sega inuti eller helt fasta maränger. Prova dig fram! Jag tycker att marängerna är klara när de har fått lite färg, sen stelnar de ytterligare när man har tagit ut dem från ugnen.
Smaktips att tillsätta i marängsmeten: hackade nötter, riven choklad, chokladsås, marshmallowfluff, lakritsessäns, apelsinessäns, kolasås, bär, hushållsfärg... Endast fantasin sätter gränser...
Marshmallowfluff finns att köpa i mataffären, bland andra baktillbehör. Jag tycker att det gjorde marängerna ännu segare, vilket jag gillar... Jag tog knappt en halv burk till ovanstående recept.
Smaklig måltid! /M
Kommentarer
Trackback