Dags att fylla på fikaförrådet - kanelbullar

Eftermiddagens projekt blev att prova nya assistenten som jag fick i kombinerad 30-årspresent och Morsdagspresent. Spännande! Det ekar tomt i fryslådan för fikabröd så kanelbullar kändes som en bra grund inför sommarens alla fikastunder :-) I vår familj gillar vi mycket fyllning i bullarna, så därför innehåller det här receptet en större mängd fyllning än andra. Ett annat tips är att inte fuska med jäsningen. I många recept står det att degen ska jäsa i bunken i ca 30 min, men min erfarenhet är att detta sällan räcker. Låt degen jäsa till dubbel storlek, eller åtminstone nästan. Ha inte bråttom när du bakar, resultatet blir därefter... Baka bullar eller bröd gör jag en dag när jag ändå ska vara hemma en bra stund och har möjlighet att låta jäsningen ta sin tid. Passa på att göra något annat när degen jäser; städa, tvätta, pyssla, lek med barnen eller läs en god bok :-)
 
Kanelbullar ca 45 st
50 g jäst
5 dl mjölk
100 g smör
½ tsk salt
1½ dl socker
1½ tsk kardemumma (stöt gärna kärnor med mortel istället för färdigmalen)
ca 14 dl vetemjöl
 
Fyllning
150 g smör
1 dl socker
1 msk kanel
1 msk vaniljsocker
 
Garnering
1 vispat ägg
pärlsocker
 
Ställ fram smöret till fyllningen så att det blir rumsvarmt.
Smält smöret till degen och tillsätt mjölken, låt det bli fingervarmt.
Smula jästen i en bunke/assistent och tillsätt degvätskan så att jästen löser sig.
Tillsätt salt, socker, kardemumma och nästan allt mjöl.
Arbeta degen tills den blir slät och smidig och släpper från kanten.
Strö över lite mjöl och låt jäsa till dubbel storlek, 30-60 min.
 
Dela degen i två delar och baka ut en i taget.
Strö mjöl på bänken för att undvika att degen fastnar.
Kavla ut degen till en rektangel, ca 5 mm tjock.
Blanda ingredienserna till fyllningen, gärna med elvisp.
Bred ut på degen och rulla degen på längden.
Dela i 1,5 cm tjocka skivor och lägg ut bullarna på plåt med bakplåtspapper.
Gör likadant med den andra deghalvan.
Låt jäsa ytterligare 30-40 min.
 
Pensla med ägg och strö över pärlsocker.
Grädda mitt i ugnen på 225 grader, ca 10 min.


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

villasand.blogg.se

En blogg om livet på landet. Mat, bak och pyssel, heminredning och lite bygg. Och kanske lite familj... :-)

RSS 2.0