Sommartårta med rabarberkompott och jordgubbsmousse

Idag fyller min kära far år och jag tog på mig ansvaret att baka en födelsedagstårta åt honom. Inte alltför sällan har vi ätit jordgubbstårta den här dagen, och så även i år, dock med en liten extra twist. Denna tårta innehåller egentligen fyra fyllningar, fördelade på två lager. Lite tidskrävande, men väl värt allt besvär! Grundreceptet hittade jag på arla.se, men jag var inte nöjd med alla delar, därför har jag ändrat en del och delar med mig av min egen variant nedan:
 
Sommartårta med rabarberkompott och jordgubbsmousse
 
Tårtbotten
3 ägg
3 dl socker
1 dl kokande vatten
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
 
Vispa ägg och socker pösigt.
Rör i det kokande vattnet.
Blanda mjöl och bakpulver och rör i detta i smeten.
Häll smeten i smord och bröad form med löstagbar kant 24-26 cm i diameter.
Grädda längst ner i ugnen på 175 grader, ca 30 min.
Låt svalna.
 
Fyllning 1: Jordgubbsmousse
150 g jordgubbar
2 gelatinblad
1 dl florsocker
2 dl vispgrädde
 
Lägg gelatinbladen i kallt vatten, ca 5-10 min.
Mixa jordgubbarna till en puré.
Värm purén i en kastrull.
Ta av kastrullen från värmen och rör i de urkramade gelatinbladen.
Rör i florsocker i jordgubbspuren.
Vispa grädden och blanda försiktigt med purén.
Ställ kallt tills den stelnar, ca 2 tim.
 
Lemoncurd
1 dl lemoncurd (färdig eller gör egen)
 
Fyllning 2: Rabarberkompott med kardemumma
250 g rabarber
1 dl socker
1 tsk kardemumma 
 
Skär rabarbern i bitar, ca 1 cm tjocka.
Lägg hälften av rabarbern i en kastrull med sockret och koka till en simmig kompott.
Tillsätt resten av rabarbern och koka tills den blir mjuk.
Tillsätt kardemumma och låt svalna.
 
Vaniljkräm
2 dl mjölk
5 msk Marsan vaniljsås (pulver)
(eller gör egen)
 
Vit chokladmousse
100 g vit choklad
2,5 dl vispgrädde
2 äggulor
 
Smält chokladen över vattenbad.
Vispa grädden.
Rör i äggulorna, en i taget, i chokladen, medan den fortfarande är varm.
Blanda försiktigt chokladen med grädden.
Låt gärna stå kallt en stund innan du brer den på tårtan.
 
Flädergele
3 dl flädersaft
3 gelatinblad
 
Lägg gelatinbladen i kallt vatten, ca 5-10 min.
Värm saften och rör ut de urkramade gelatinbladen i saften.
Låt stå kallt en stund tills det börjar stelna. Skeda gelén över den dekorerade tårtan.
 
Dekoration: jordgubbar och andra bär samt citronmeliss
 
Tips och trix
När du ska fylla tårtan, använd gärna formen du bakade tårtbotten i.
Klä den med plastfolie och lägg tårtans lock längst ner.
Börja sedan med jordgubbsmoussen. 
Bred sedan lemoncurd på ena sidan av tårtbottens mittsektion.
Lägg i mittsektionen med lemoncurden mot jordgubbsmoussen.
Bred rabarberkompotten på tårtan.
Bred vaniljkräm ovanpå rabarberkompotten och lägg på "botten".
Täck tårtan med plastfolie och låt stå kallt en stund så att tårtan får "sätta sig".
 
Ta ut tårtan och vänd upp den på serveringsfatet.
Bred på den vita chokladmoussen och garnera med jordgubbar och ev andra bär.
Gör flädergelen och skeda över den. 
Ställ tårtan kallt innan den ska serveras.
Innan servering är det fint att sätta några blad från en citronmeliss!
 
Smaklig måltid, med hopp om en fortsatt fin sommar med mycket gott att äta!
 
 


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

villasand.blogg.se

En blogg om livet på landet. Mat, bak och pyssel, heminredning och lite bygg. Och kanske lite familj... :-)

RSS 2.0