Äppeldricka med julsmaker och äppelmust på gång
Mina svärföräldrar har massor av äpplen i år. Hur mycket som helst. Efter att ha gjort några pajer och 7 liter äppelmos behövde jag komma på nåt mer att använda alla äpplen till. Äppledricka i alla former är populärt så denna gången blev det en äppledricka med kanel och nejlikor - lite julsmaker. Dessutom provar vi för tillfället äpplemust, får återkomma med resultat...
Äppledricka med kanel och nejlikor
3 l äpplen i klyftor
3 l vatten
3 kanelstänger
ca 15 nejlikor
1,5 tsk citronsyra
0,5 tsk natriumbensoat
3 dl socker
Koka upp vattnet med kanelstängerna och låt kallna.
Lägg äppelklyftorna i en stor gryta/hink och slå vattnet över.
Blanda i nejlikor, citronsyra och natriumbensoat.
Låt stå 3 dygn, rör om då och då.
Sila bort äpplena.
Rör ner sockret tills det smält.
Häll på rena flaskor och förvara i kyl alt. frys.
Äppelmust
5 l klyftade äpplen
6 l vatten
1 msk vinsyra
1 tsk natriumbensoat
1 dl socker per liter must
Lägg de klyftade äpplena i en hink. Fyll på med vattnet.
Rör i vinsyra och natriumbensoat.
Låt stå i rumstemperatur i 5 dygn - rör om då och då.
Sila musten och tillsätt sockret.
Kommentarer
Trackback