Vetesurdeg
Igår såg jag Leila baka surdegsbröd i TV och blev inspirerad. Jag har bakat med surdeg till och från under några år men kanske inte tagit ut svängarna mer än nödvändigt. Hur som helst så är det väldigt enkelt att röra ihop en vetesurdeg, så det fick bli dagens "bak-inslag".
Dag 1 - morgon
1 dl ljummet vatten (100 g)
1½ dl vetemjöl (90 g) gärna vetemjöl special som är anpassat till just brödbak men vanligt vetemjöl går bra
½ dl naturell yoghurt
Rör ihop ingredienserna i en bunke/burk och ställ på varmt ställe. På sommaren kan den stå framme, men på vintern kan skåpet ovanpå kylen vara en bra plats. Låt stå i två dygn och skaka lite på burken 2-3 ggr/dygn.
Dag 3
Tillsätt
1 dl ljummet vatten (100 g)
1½ dl vetemjöl (90 g)
Dag 4
Tillsätt
1 dl ljummet vatten (100 g)
1½ dl vetemjöl
Dag 5
Nu är surdegen klar att börja baka med. Den ska ha börjat jäsa ordentligt och lukta syrligt och friskt. Alla anser inte att doften är angenäm men så länge surdegen är trögflytande och "lever", dvs bubblar/jäser så är allt som det ska.
Surdegen flyttar sen in i kylen och "matas" en gång i veckan. Häll ut surdegen och spara ca 100 g. Tillsätt 200 g vatten och 200 g vetemjöl och låt stå framme en stund. Sedan kan surdegen flytta tillbaka in i kylen. Förvara gärna i glasburk med lock, men låt bli att skruva på locket hårt. På detta sätt kan surdegen sparas väldigt, väldigt länge. Läste nånstans att vissa surdegar har hållits vid liv i generationer...

På bilden har jag precis rört ihop surdegen och nu ska den få stå i ett par dagar på köksbänken.
Skickar med ett enkelt recept på ett ciabatta-liknande bröd:
Morgon/Kväll
100 g surdegsgrund
4 dl vatten
1 tsk jäst
2 tsk salt
7 dl vetemjöl
Blanda ovanstående i en bunke (det går bra att blanda med ex. en träslev), degen blir lös och kladdig. Ställ övertäckt i kylen.
Kväll/Morgon
Ta fram degen och häll ut den på mjölad bänk. Vik försiktigt degen utifrån och in, från fyra håll. Detta för att luften ska stanna i degen och ge härliga luftbubblor i brödet. Låt jäsa i rumstemperatur 30 min.
Sätt ugnen på 250 grader.
Vik in "kanterna" igen och låt jäsa ytterliggare 30 min.
Nu är det dags att lyfta över degen till en plåt med bakplåtspapper. Degen är ganska lös och jag brukar dra ut den på plåten så att den blir avlång.
Grädda i mitten av ugnen i 10 min. Sänk sedan värmen till 200 grader och fortsätt grädda i 20 min. Brödet kan se väldigt mörkt ut på ytan och första gången blev jag rädd att jag hade bränt det, men det är ingen fara.
Smaklig måltid! Får återkomma med bild när brödet är klart ;-)

Kommentarer
Trackback