Årets första rabarbersaft
Härligt! I helgen passade vi på att plocka av en del av rabarbern som växer hos mina barns farföräldrar. De har en hel del och hinner inte äta upp allt, så de låter oss plocka av, vilket vi är mycket tacksamma för. Jag gör saft varje år, oftast på rabarber och vinbär, men tar det som finns att tillgå i frukt- och bärväg. För ett par veckor sedan tog förra årets saft slut och barnen har druckit "köpesaft" det sista. Den smakar verkligen långt från naturligt, så jag var väldigt lycklig när jag igår fick kokat årets fyra första flaskor med rabarbersaft.
Den här gången blev det kokt saft på traditionellt vis.
3 kg rabarber
1 l vatten
6 dl socker/ 1 l avrunnen saft
1 drygt krm natriumbensoat / 1 l avrunnen saft
Skölj rabarbern och skär i mindre bitar. Koka upp vattnet i en stor kastrull och lägg i rabarbern. Låt koka under lock tills rabarbern är mosig och har gett ifrån sig sin saft, ca 15-20 min.
Häll rabarbermassan i en silduk som placerats ovanpå ett stort kärl (i mitt fall en "skurhink" som används just till detta...). Låt massan självrinna i minst 30 min. Du kan även krama ur silduken med händerna innan du tar bort den.
Mät saften och häll tillbaka den i kastrullen. Låt saften koka upp. Rör i sockret och låt saften koka upp igen.
Ta bort skummet med ex en sked.
Rör ut natriumbensoat i lite av den varma saften och blanda ner i resten av saften.
Häll upp saften med hjälp av tratt på rengjorda flaskor.
Jag förvarar några flaskor i kylen, resterande i frysen och plockar fram efter behov.
Kommentarer
Camilla Eriksson
Rabarbersaft (och jordgubbssaft) är som ett koncentrat av sommaren. Nu ska jag skaffa rabarber och prova ditt recept!
Svar:
Mamma Mia
Trackback