Småkakslektion - vaniljdrömmar
Efter ett litet uppehåll pga för lite luft i almanackan återkommer jag idag med lite småkakor. Detta har ju aldrig varit min starka sida, men det är ju vansinnigt gott då och då, så jag tog hjälp av min svärmor och fick en lektion. Idag får ni receptet på hennes vaniljdrömmar.
150 g rumsvarmt smör/margarin
3 dl socker
1/2 dl matolja
ca 5 dl vetemjöl
1 tsk hjorthornssalt
1 msk vaniljsocker
Vispa smör och socker vitt och luftigt.
Häll i matolja under vispning - lite i taget.
Blanda vetemjöl, hjorthornssalt och vaniljsocker.
Häll mjölblandningen i smörblandningen - lite i taget, tills degen är mjuk och smidig att arbeta med.
Gär små bollar och lägg på plåt med bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen, på 150 grader, ca 15-20 min.
Lycka till! /M
Brandbilstårta till 3-åring
Idag fyller vår yngste 3 år. Han har önskat sig en brandbilstårta som skulle smaka hallon och dumle. Klara besked. Tårtbotten stod svärmor för så den har jag inte recept på, men fyllningarna är hallonmousse och dumlefluff. Spacklad med smörkräm och täckt med marsipan och dekorationer i sugerpaste. Hallonmoussen tror jag att jag redan skrivit ner receptet på, annars får ni höra av er.
3 dl vispgrädde
180 g valfritt godis, i detta fall dumle
Värm grädden i en kastrull, den ska INTE koka.
Lägg i godiset och rör tills det smält helt.
Ställ i kylen MINST fyra timmar, gärna över natten.
Godisgrädden ska vara helt kall när den vispas, annars finns risk att den skär sig.
Vispa.
Päron- och marängdessert på havrebotten
Päron- och marängdessert på havrebotten
Havrebotten
175 g smält smör
1½ dl mjöl
1½ dl socker
3 dl havregryn
Blanda alla ingredienser och tryck ut i form med löstagbar kant.
Grädda längst ner i ugnen ca 15 min, 175 grader.
10 små trädgårdspäron alt 5 stora päron (mjuka) skalas och delas.
Lägg päronen på havrebottnen.
Maräng
4 äggvitor
2 dl socker
Vispa äggvitor och socker till ett hårt skum och bred ovanpå päronen.
Grädda i 250 grader 7-8 min så att marängen blir ljusbrun.
Servera med glass eller vispad grädde.
Altan på g....
Jo, nu äntligen vågar jag publicera en bild på vår altan. Än är den inte klar, det ska "täckas" under altanen, trappor ska byggas och uterummet är inte ens påbörjat. Men det börjar kännas riktigt bra ändå :-)
Även farstukvisten har fått lite färg - ser ut som att den hör ihop med huset nu... :-)
Morotsfrallor
Bröd bakas det allt som oftast här hemma. Idag skickar jag med ett recept på morotsfrallor, ihopknådat på fri hand en förmiddag hemma. Mycket goda tycker vi, barnen är mindre förtjusta och undrar vad alla frön ska vara bra till...
50 g jäst
5 dl vatten
1/2 dl olja
1/2 dl flytande honung
7 dl finrivna morötter
1 dl solrosfrön
1/2 dl linfrön
1/2 tsk salt
2 dl grahamsmjöl
2 dl dinkelmjöl (kan bytas mot vetemjöl)
ca 8-9 dl vetemjöl
Smula jästen i en bunke.
Värm vattnet till fingervarmt och häll över jästen. Blanda.
Tillsätt resterande ingredienser, lite mjöl i taget.
Degen ska släppa från kanten och kännas för kladdig.
Låt jäsa 45 min.
Dela degen i 16 delar och lägg på bakplåtspappersklädd plåt, 8 på varje plåt.
Låt jäsa 30 min.
Pensla med ägg och strö på pumpakärnor.
Grädda mitt i ugnen 10-12 min, på 225 grader.
Må väl! /M
Moussetårta till farfar
Idag firade vi farfar som snart fyller år. Vi höll till hemma hos oss och stora som små njöt av väder och mat. Huvudrätt bestod av pastasallad med pesto, grillad fläskfilé, parmaskinka, melon, ananas och en sås med basilika och vitlök. Till dessert gav jag mig på att göra en moussetårta. har inte receptet till hands men det är en kladdkaksbotten, röd vinbärsmousse och vit chokladmousse. Garnerad med blockchoklad, passionsfrukt, vinbär, citronmeliss, pistagenötter och vita hjärtan i sugarpaste.
Trevlig lördagskväll! /M
Hallongrottor
I morgon ska vi fira min farfar som fyller År. Vädret ser ut att bli strålande så vi hoppas på att kunna spendera dagen utomhus. tyvärr är vi inte klara med altanen ännu, så den kan varken brukas eller få tillåtelse att vara med på bild. Så småningom kommer nog bilder även på den. Till kalas måste man ju ha lite sötsaker så hallongrottor fick det bli idag.
Hallongrottor ca 30-35 st.
4 1/2 dl mjöl
1 1/2 tsk bakpulver
250 g smör
1 dl vaniljpulver (typ Marsan vaniljsås-pulver)
1 1/2 dl socker
hallonsylt
Jag brukar halvsmälta smöret i en kastrull/i micron, då brukar konsistensen på degen bli bäst.
Blanda alla ingredienser.
Rulla bollar och lägg i formar.
Tryck en grop i varje boll och lägg i hallonsylt.
Grädda på 200 grader, ca 12-14 min.
Äppeldricka med julsmaker och äppelmust på gång
Mina svärföräldrar har massor av äpplen i år. Hur mycket som helst. Efter att ha gjort några pajer och 7 liter äppelmos behövde jag komma på nåt mer att använda alla äpplen till. Äppledricka i alla former är populärt så denna gången blev det en äppledricka med kanel och nejlikor - lite julsmaker. Dessutom provar vi för tillfället äpplemust, får återkomma med resultat...
Äppledricka med kanel och nejlikor
3 l äpplen i klyftor
3 l vatten
3 kanelstänger
ca 15 nejlikor
1,5 tsk citronsyra
0,5 tsk natriumbensoat
3 dl socker
Koka upp vattnet med kanelstängerna och låt kallna.
Lägg äppelklyftorna i en stor gryta/hink och slå vattnet över.
Blanda i nejlikor, citronsyra och natriumbensoat.
Låt stå 3 dygn, rör om då och då.
Sila bort äpplena.
Rör ner sockret tills det smält.
Häll på rena flaskor och förvara i kyl alt. frys.
Äppelmust
5 l klyftade äpplen
6 l vatten
1 msk vinsyra
1 tsk natriumbensoat
1 dl socker per liter must
Lägg de klyftade äpplena i en hink. Fyll på med vattnet.
Rör i vinsyra och natriumbensoat.
Låt stå i rumstemperatur i 5 dygn - rör om då och då.
Sila musten och tillsätt sockret.
Barnrum under höststädning
Hösten är här. Vet inte vad jag tycker om det. Lite blandade känslor. Passar på att fräscha upp lite i skrymslen och vrår. L har fått ett skrivbord på sitt rum, där hon kan sitta och pyssla och rita. M blev ju av med sin rumskompis när N fick eget rum och flyttade ner en våning, så i M:s rum är det aningen tomt. Flyttade upp lite saker till en hylla, men får fylla på med diverse prylar framöver. Lite tråkigt när det ekar i ett barnrum... delar med mig av L:s fönster och M:s hylla...
Och ja, för dig som funderar på den usla bildkvaliteten, så finns planer på att förbättra den... :-)
/M