Sommartårta med rabarberkompott och jordgubbsmousse
Idag fyller min kära far år och jag tog på mig ansvaret att baka en födelsedagstårta åt honom. Inte alltför sällan har vi ätit jordgubbstårta den här dagen, och så även i år, dock med en liten extra twist. Denna tårta innehåller egentligen fyra fyllningar, fördelade på två lager. Lite tidskrävande, men väl värt allt besvär! Grundreceptet hittade jag på arla.se, men jag var inte nöjd med alla delar, därför har jag ändrat en del och delar med mig av min egen variant nedan:
Tårtbotten
3 ägg
3 dl socker
1 dl kokande vatten
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Vispa ägg och socker pösigt.
Rör i det kokande vattnet.
Blanda mjöl och bakpulver och rör i detta i smeten.
Häll smeten i smord och bröad form med löstagbar kant 24-26 cm i diameter.
Grädda längst ner i ugnen på 175 grader, ca 30 min.
Låt svalna.
Fyllning 1: Jordgubbsmousse
150 g jordgubbar
2 gelatinblad
1 dl florsocker
2 dl vispgrädde
Lägg gelatinbladen i kallt vatten, ca 5-10 min.
Mixa jordgubbarna till en puré.
Värm purén i en kastrull.
Ta av kastrullen från värmen och rör i de urkramade gelatinbladen.
Rör i florsocker i jordgubbspuren.
Vispa grädden och blanda försiktigt med purén.
Ställ kallt tills den stelnar, ca 2 tim.
Lemoncurd
1 dl lemoncurd (färdig eller gör egen)
Fyllning 2: Rabarberkompott med kardemumma
250 g rabarber
1 dl socker
1 tsk kardemumma
Skär rabarbern i bitar, ca 1 cm tjocka.
Lägg hälften av rabarbern i en kastrull med sockret och koka till en simmig kompott.
Tillsätt resten av rabarbern och koka tills den blir mjuk.
Tillsätt kardemumma och låt svalna.
Vaniljkräm
2 dl mjölk
5 msk Marsan vaniljsås (pulver)
(eller gör egen)
Vit chokladmousse
100 g vit choklad
2,5 dl vispgrädde
2 äggulor
Smält chokladen över vattenbad.
Vispa grädden.
Rör i äggulorna, en i taget, i chokladen, medan den fortfarande är varm.
Blanda försiktigt chokladen med grädden.
Låt gärna stå kallt en stund innan du brer den på tårtan.
Flädergele
3 dl flädersaft
3 gelatinblad
Lägg gelatinbladen i kallt vatten, ca 5-10 min.
Värm saften och rör ut de urkramade gelatinbladen i saften.
Låt stå kallt en stund tills det börjar stelna. Skeda gelén över den dekorerade tårtan.
Dekoration: jordgubbar och andra bär samt citronmeliss
Tips och trix
När du ska fylla tårtan, använd gärna formen du bakade tårtbotten i.
Klä den med plastfolie och lägg tårtans lock längst ner.
Börja sedan med jordgubbsmoussen.
Bred sedan lemoncurd på ena sidan av tårtbottens mittsektion.
Lägg i mittsektionen med lemoncurden mot jordgubbsmoussen.
Bred rabarberkompotten på tårtan.
Bred vaniljkräm ovanpå rabarberkompotten och lägg på "botten".
Täck tårtan med plastfolie och låt stå kallt en stund så att tårtan får "sätta sig".
Ta ut tårtan och vänd upp den på serveringsfatet.
Bred på den vita chokladmoussen och garnera med jordgubbar och ev andra bär.
Gör flädergelen och skeda över den.
Ställ tårtan kallt innan den ska serveras.
Innan servering är det fint att sätta några blad från en citronmeliss!
Smaklig måltid, med hopp om en fortsatt fin sommar med mycket gott att äta!
Vaniljpannacotta med hallon
Idag hade vi gäster. Man blir ganska många när man bjuder några familjer. En återkommande favoritdessert är pannacotta. Jag har ett recept som räcker till 18 små portioner och det går att förbereda dagen innan. Perfekt! Delar med mig nedan: (lyckas tyvärr inte minska bilden på IPaden...)
Jag brukar köpa små plastglas i mataffären, de rymmer 10-12 cl och det tycker jag är lagom för en liten pannacotta.
Vaniljpannacotta med hallon, björnbär och riven choklad (18 små portioner)
5 gelatinblad
1 l vispgrädde
2 vaniljstänger
1 dl socker
750 g hallon (lite i mesta laget)
3 msk socker
Vit choklad
Lägg gelatinbladen i kallt vatten minst 10 min.
Skrapa ur vaniljstängerna och lägg stänger och frön i en kastrull.
Häll grädde och socker i kastrullen.
Låt småkoka ca 3 min.
Ta bort kastrullen från värmen.
Krama ur gelatinbladen och rör ner dem i grädden.
Fiska upp vaniljstängerna och fördela i portionsformar.
Ställ kallt minst 3 timmar.
Tina hallonen om de är frusna.
Blanda dem med 3 msk socker och lägg på pannacottan.
På bilden ovan har jag även dekorerat med ett björnbär och rivit lite vit choklad över.
Smaklig måltid!
Potatissallad
Inser att det blir snålt med inlägg nu under sommaren. Vi har fullt upp med att fira semester och det blir inte lika mycket tid varken i kök eller hemma överhuvudtaget. Idag är vi dock hemma och ska ha lite vänner på mat. Idag blir det korv med bröd - en klassiker som kan varieras i det oändliga. Just idag serveras det olika sorters kryddkorv, bröd, potatissallad samt lite tillbehör som ketchup, senap, bostongurka och rostad lök. Eftersom det fanns gazpacho att tillgå tar vi fram även denna och serverar i portionsglas med brödpinnar. Skickar med ett ungefärligt recept (jag mäter ju aldrig...) på potatissalladen.
Potatissallad ca 4-6 port
ca 12 normalstora potatisar, kokta och kalla
2,5 dl gräddfil
2,5 dl crème fraiche
1 dl majonnäs
1/2 gurka, skuren i små tärningar
2 msk bostongurka
salt, svartpeppar
Annat att komplettera eller byta ut mot: hackad äpple, finhackad lök, finklippt gräslök, dill.
Servera till grillat kött, fågel, rökt skinka, rostbiff, goda korvar och/eller grönsaker!
Med hopp om en fortsatt trevlig sommar!
Pizzabullar - perfekt mellanmål!
Ett av min abslouta favoritrecept är på pizzabullar, något som alla gillar (bortsett från det kräsna lilla barnet...) och som kan fyllas med vad helst man behagar. Jag fyller mina traditionellt med tomatsås, ost och skinka samt oregano, men jag kan tänka mig att mozzarella, salami, pesto, soltorkade tomater, oliver, fetaost eller soltorkad skinka skulle vara helt perfekt... Perfekt mellanmål för hela familjen, kanske allra godast nybakade eller uppvärmada i ugn, men kalla eller micrade går lika bra.
Pizzabullar
50 g jäst
5 dl mjölk
1 tsk socker
1 tsk salt
½ dl olja (valfri sort)
ca 11 dl vetemjöl (kan variera något...)
tomatsås, skinka, ost, oregano
Värm mjölken till fingervarm och blanda ut jästen i den, gärna i en assistent.
Tillsätt olja, socker, salt och det mesta av mjölet.
Låt maskinen arbeta degen (alt blanda för hand) tills degen släpper från kanten. Om man trycker ner ett finger får man bli LITE kladdig - då brukar degen vara lagom.
Låt jäsa ca 45 min - till dubbel storlek.
Dela degen på två och kavla ut en del i taget till en rektangel, ca 0,5 cm tjock.
Lägg på vald fyllning.
Rulla ihop till en rulle och dela i bitar, ca 2 cm tjocka.
Lägg bullarna på bakplåtspappersklädd plåt och låt jäsa ytterligare ca 45 min.
Pensla med ägg.
Grädda på 225 grader, mitt i ugnen, ca 10-12 min.
Smaklig måltid!
Sommar på burk och flaska
Härligt! Nu konserverar vi sommaren!!! Om man får tag på jordgubbar till bra pris under sommaren så finns det ju inget bättre än att frysa in inför vintern, eller varför inte sylta direkt? Hos oss blev det både sylt och saft nu i dagarna. Syltsocker är min bästa vän under bärsäsongen... För recept, läs tidigare inlägg - eller köp en förpackning syltsocker, receptet står på baksidan... Sen blev det jordgubb- och rabarbersaft. Jag tog hälften av varje, men jordgubbssmaken tog överhanden så nästa gång blir det mer rabarber, mindre jordgubbar. Som ni ser fick jag en hjälpreda i köket också... Saftrecept finns under bärsaft. Även fläderblomsdrickan som jag skrev om för några dagar sedan var klar idag. Hade ju inte så många klasar att tillgå, men en flaska fläderdricka blev det i alla fall - lycka!
Jordgubbssylt Matheo gillar att hjälpa till i köket Rabarber- och jordgubbssaft
Fläderblommor, citron och socker Sommar på flaska - fläderblomsdricka
Vit chokladmousse med limemarinerade jordgubbar
Tyvärr pågår viss förflyttning av tillhörigheter här hemma för tillfället. Äldsta sonen ska få ett eget rum och därmed måste hans "nya" rum tömmas på prylar för att kunna inredas på nytt... Därmed har också datorn fått flytta ner i källaren och i källaren finns dåligt med ström... Alltså kan jag för tillfället inte ladda upp bilder, men får återkomma med detta. Idag hade vi middagsgäster och J föreslog en dessert som inte ätit på länge; vit chokladmousse med limemarinerade jordgubbar. Hade en fin bild på denna, men ni får som sagt hålla tillgodo med endast receptet tills vidare... men se där ja, då har datorn fått liv igen och här kommer nu en bild :-)
Vit chokladmousse (4 pers)
100 g vit choklad
2 äggulor
2 dl vispgrädde
Smält chokladen över vattenbad.
Rör i äggulorna en i taget medan chokladen är varm.
Blanda försiktigt ner chokladen i grädden och ställ kallt minst ett par timmar.
Limemarinerade jordgubbar
1 liter jordgubbar
Rivet skal och saft av 1 lime
1/2 msk farinsocker
Sockret går givetvis att byta ut till annan sort eller hoppa över helt om jordgubbaända är tillräckligt söta.
Blanda ovanstående strax innan servering.
Vi serverar desserten i glas på fot, med moussen i botten. Fyll sedan på med ett berg av limemarinerade jordgubbar. Vi river till sist lite vit choklad och limeskal som dekoration.