Dagiskaka
Igår kväll hade jag ett gott gäng med tjejer på kvällsmat. Lite hembakat bröd blev det men efteråt måste man ju ha nåt sött. Just igår fick det bli en kaka som i min receptbok kallas dagiskaka, men den har gissningsvis flera olika namn. Hur som helst är den enkel att göra och väldigt god.
Dagiskaka
3 ägg
3 dl socker
1 dl kokande vatten
3 dl mjöl
2 tsk bakpulver
Vispa ägg och socker.
Blanda i det kokande vattnet.
Blanda mjöl och bakpulver och rör i.
Grädda längst ner i ugnen ca 30 min, på 175 grader.
Låt kallna.
185 g smör
1,5 dl mjölk/grädde
4 msk vaniljsocker
Blanda ovanstående i en kastrull och låt stormkoka tills krämen tjocknar, ca 15 min.
Om krämen skär sig, prova att vispa i lite extra mjölk/grädde - då brukar den gå ihop.
Låt krämen svalna.
Dela kakan på mitten, bred kräm på båda halvorna och lägg ihop den, kräm mot kräm.
Pudra florsocker över och njut!
Kardemummaskorpor med mandel
I vår familj gillar vi skorpor. Nedanstående recept hittade jag ursprungligen på recept.nu, men har ändrat lite efter eget tycke...
Kardemummaskorpor med mandel
100 g smör
2 tsk kardemumma
2 ägg
1,5 dl socker
5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
1,5 dl hel sötmandel
råsocker
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret med kardemumma, häll över i en bunke och rör i äggen.
Hacka sötmandeln grovt och blanda med de övriga torra ingredienserna.
Blanda ihop äggblandningen med de torra ingredienserna.
Forma degen til tre längder och lägg dem på en plåt.
Strö över råsocker.
Grädda mitt i ugnen 25 min.
Ta ut dem och sänk värmen till 125 grader.
Skär längderna i ca 1 cm tjocka skivor och lägg tillbaka dem på plåten.
Torka skorporna mitt i ugnen ca 20-25 min.
Stäng av ugnen och låt skorporna stå kvar tills ugnen är helt kall eller över natten.
Lycka till!!! /M
Krukdesign ;-)
För ett tag sen besökte jag en större blomsterhandel för att pryda mina fönster med lite grönt. Hittade en fin s k porslinsblomma, men upptäckte när jag kom hem att jag inte hade en enda kruka som passade. Utom en lerkruka med mönster som påminner om en blandning av egyptiska mönster och hieroglyfer... Gräslig, men man tager vad man haver. Några dagar senare fick jag iden att täcka krukan med något tyg och fann denna spets i mina gömmor. På med lite lim och visst, krukan kanske inte är världens vackraste nu heller, men den är bra mycket bättre än innan...
Med önskan om en fortsatt skön söndag! /M
Loppisfynd...
Jag gillar loppis och second hand. Det är på nåt vis tillfredsställande när man kan köpa något för några tior som gör att hemmet blir lite finare. Jag är annars ingen shoppingperson, tycker inte om varken storstad eller köpcentrum. Att handla second hand känns bättre för både plånbok och miljö. Både jag och J har ju en tendens att samla på oss "bra att ha"-saker, och vår väl tilltagna ladugård tillåter oss att ha en hel del prylar. En annan positiv grej med att handla i andra hand är att jag inte känner mig tvungen att behålla grejen livet ut. Den kostade inte många kronor och om jag vill lämna tillbaka den till second hand-affären nästa år så känns det fortfarande helt okej...
En gammal kaffekvarn, 20 kr på en lokal loppis, samt en gammal fotogenlampa för en femtiolapp pryder nu vårt ena köksfönster. Kaffekvarnen fungerar säkerligen dåligt eller inte alls, men den är fin att se på. Tavlan inhandlades i en second hand-affär här i Gråbo för 40 kr. Jag tycker att den är väldigt mysig och den har fått sin plats på vårt hörnskafferi i vit pärlspont.
Dessa två stolar inhandlades för ett par år sedan
på just loppis och var då bruna med rosa sitsar.
Sedan dess har de fått byta färg och sits ett par
gånger, nu senast blev de svarta.
Trevlig tisdag! /M
Välkommen! Höstpynt...
Det är sällan jag besöker en blomsterhandel. Orsak? Det blir alltid för dyrt... Så även denna gång, behövde lite grönt till fönstren och gick därifrån ganska mycket fattigare än innan. Dock hittade jag denna Välkommen-skylt för ett par tior. Ljungen köpte jag på ICA, 3 för 100 kr. Hyfsat billigt höstpynt efter att barnens plockade rönnbär hade sagt upp sig...
VÄLKOMMEN TILL VILLA SAND!
Helstekt kyckling - en middagsfavorit
Missade helt att fotografera denna rätt igår, men man kan ju gissa sig till hur en helstekt kyckling ser ut... ;-)
Jag brukar göra som nedan, räkna med ca 1 timme/kg när du ska beräkna tidsåtgång.
1 kyckling
1 lök
2 morötter
6 kryddpepparkorn
5 lagerblad
4 dl vatten
salt
Fräs kycklingen i en gjutjärnsgryta. Tillsätt övriga ingredienser och låt koka en timme per kilo kyckling.
Vänd kycklingen med jämna mellanrum.
Servera med ris och sallad.
Såsen görs av buljongen som blir kvar i grytan. Antingen reds den av med lite maizena, alt tillsätter man grädde för en rundare smak. Om buljongen inte har tillräckligt kraftig smak brukar jag tillsätta lite kycklingfond...
Smaklig måltid!
/M