En härlig eftermiddag i trädgården
Studentfirande under sen eftermiddag innebar att jag unkom uppdrag middagsmat. Mycket bekvämt att cykla en kilometer för att fira barnens kusin och samtidigt få maten serverad :-)
Innan det bar iväg hann vi dock med en stund i trädgården, jag och barnen. I vår har vi äntligen lyckats färdigställa barnens lekstuga, ett projekt som hängt med några år... När maken skulle bygga hus, ville ju inte jag vara sämre. Efter mycket slit och lite hjälp från pappa och min bättre hälft ser den ut som nedan. Och det är bäst att erkänna; den är fortfarande inte helt klar, saknas lite detaljer som ni inte får se nedan. Dessutom hann jag med att kika i rabatten - jag har inga "gröna fingrar" och kan ytterst lite i området trädgårdskunskap och blommor, men börjar ana ett spirande intresse... För ett par år sedan delade min kära mor med sig av en del perenner som växte i hennes rabatt. Jag tog tacksamt emot och kände mig nästan lite sorgsen när jag i år fick hugga bort en del, då de blivit för stora. Men jag delar med mig av mina vackra, lila blommor mot den grå stengrunden på ladugården...
Barnens lekstuga - på en gammal tegelpanna
bredvid dörren står "Välkommen till Sandslottet"
Inne i lekstugan har vi målat med den färg vi hade hemma och lagt ett billigt klickgolv från Byggmax. Sedan möblerades det med en Micki-spis från begagnat-marknaden, en gammal trådhylla - egentligen avsedd för skåpet under diskbänken, plastblommor från Rusta, virkade grytlappar på självhäftande krokar från COOP och sist men inte minst fick mormors virkade dukar (avsedda för fönsterkarmen) agera spetsgardin - uppsatt med häftstift...
De lila, små blommorna sprider ut sig över stenmuren. Utan att kunna nästan någonting om trädgårdsskötsel blir jag lycklig över att dessa trivs i min rabatt och sprider sig mer och mer för varje år.
Dagens fynd - fleecefiltar på ICA
Ännu en underbart varm och solig dag, åtminstone där jag bor... Surdegen står kvar på köksbänken och gottar sig och efter att jag hade lovat att åka till skateparken med barnen efter skolan, fanns inte mycket tid för bak och pyssel idag. Dock tog jag och de två yngsta en sväng till ICA i morse, men innan avgång upptäckte jag ett helt häfte med ICA-kuponger och inköpslistan utökades något... Mycket nöjd blev jag med fleecefiltarna nedan, fyra stycken för en hundralapp. Tanken är att ha dem på altanen, men eftersom den endast består av gjutna pelare än så länge så får de tjänstgöra som mysfaktor på farstukvisten så länge.
Vetesurdeg
Igår såg jag Leila baka surdegsbröd i TV och blev inspirerad. Jag har bakat med surdeg till och från under några år men kanske inte tagit ut svängarna mer än nödvändigt. Hur som helst så är det väldigt enkelt att röra ihop en vetesurdeg, så det fick bli dagens "bak-inslag".
Dag 1 - morgon
1 dl ljummet vatten (100 g)
1½ dl vetemjöl (90 g) gärna vetemjöl special som är anpassat till just brödbak men vanligt vetemjöl går bra
½ dl naturell yoghurt
Rör ihop ingredienserna i en bunke/burk och ställ på varmt ställe. På sommaren kan den stå framme, men på vintern kan skåpet ovanpå kylen vara en bra plats. Låt stå i två dygn och skaka lite på burken 2-3 ggr/dygn.
Dag 3
Tillsätt
1 dl ljummet vatten (100 g)
1½ dl vetemjöl (90 g)
Dag 4
Tillsätt
1 dl ljummet vatten (100 g)
1½ dl vetemjöl
Dag 5
Nu är surdegen klar att börja baka med. Den ska ha börjat jäsa ordentligt och lukta syrligt och friskt. Alla anser inte att doften är angenäm men så länge surdegen är trögflytande och "lever", dvs bubblar/jäser så är allt som det ska.
Surdegen flyttar sen in i kylen och "matas" en gång i veckan. Häll ut surdegen och spara ca 100 g. Tillsätt 200 g vatten och 200 g vetemjöl och låt stå framme en stund. Sedan kan surdegen flytta tillbaka in i kylen. Förvara gärna i glasburk med lock, men låt bli att skruva på locket hårt. På detta sätt kan surdegen sparas väldigt, väldigt länge. Läste nånstans att vissa surdegar har hållits vid liv i generationer...
På bilden har jag precis rört ihop surdegen och nu ska den få stå i ett par dagar på köksbänken.
Skickar med ett enkelt recept på ett ciabatta-liknande bröd:
Morgon/Kväll
100 g surdegsgrund
4 dl vatten
1 tsk jäst
2 tsk salt
7 dl vetemjöl
Blanda ovanstående i en bunke (det går bra att blanda med ex. en träslev), degen blir lös och kladdig. Ställ övertäckt i kylen.
Kväll/Morgon
Ta fram degen och häll ut den på mjölad bänk. Vik försiktigt degen utifrån och in, från fyra håll. Detta för att luften ska stanna i degen och ge härliga luftbubblor i brödet. Låt jäsa i rumstemperatur 30 min.
Sätt ugnen på 250 grader.
Vik in "kanterna" igen och låt jäsa ytterliggare 30 min.
Nu är det dags att lyfta över degen till en plåt med bakplåtspapper. Degen är ganska lös och jag brukar dra ut den på plåten så att den blir avlång.
Grädda i mitten av ugnen i 10 min. Sänk sedan värmen till 200 grader och fortsätt grädda i 20 min. Brödet kan se väldigt mörkt ut på ytan och första gången blev jag rädd att jag hade bränt det, men det är ingen fara.
Smaklig måltid! Får återkomma med bild när brödet är klart ;-)
Årets första rabarbersaft
Härligt! I helgen passade vi på att plocka av en del av rabarbern som växer hos mina barns farföräldrar. De har en hel del och hinner inte äta upp allt, så de låter oss plocka av, vilket vi är mycket tacksamma för. Jag gör saft varje år, oftast på rabarber och vinbär, men tar det som finns att tillgå i frukt- och bärväg. För ett par veckor sedan tog förra årets saft slut och barnen har druckit "köpesaft" det sista. Den smakar verkligen långt från naturligt, så jag var väldigt lycklig när jag igår fick kokat årets fyra första flaskor med rabarbersaft.
Den här gången blev det kokt saft på traditionellt vis.
3 kg rabarber
1 l vatten
6 dl socker/ 1 l avrunnen saft
1 drygt krm natriumbensoat / 1 l avrunnen saft
Skölj rabarbern och skär i mindre bitar. Koka upp vattnet i en stor kastrull och lägg i rabarbern. Låt koka under lock tills rabarbern är mosig och har gett ifrån sig sin saft, ca 15-20 min.
Häll rabarbermassan i en silduk som placerats ovanpå ett stort kärl (i mitt fall en "skurhink" som används just till detta...). Låt massan självrinna i minst 30 min. Du kan även krama ur silduken med händerna innan du tar bort den.
Mät saften och häll tillbaka den i kastrullen. Låt saften koka upp. Rör i sockret och låt saften koka upp igen.
Ta bort skummet med ex en sked.
Rör ut natriumbensoat i lite av den varma saften och blanda ner i resten av saften.
Häll upp saften med hjälp av tratt på rengjorda flaskor.
Jag förvarar några flaskor i kylen, resterande i frysen och plockar fram efter behov.